Trei metode naturale pentru a păstra mustul timp îndelungat. Niciuna nu presupune adaos de chimicale
Sucul din struguri (mustul, aşa cum este denumit popular) este considerat de nutriţionişti un preparat minune, căci dincolo de aromele nemaipomenite (care depind de soiul strugurilor folosiţi), ce încântă simţurile, produsul conţine o mulţime de microelemente foarte folositoare organismului.
O cură de must este tot timpul tonifiantă, însă strugurii (şi implicit sucul acestora) nu sunt disponibili la un preţ acceptabil pe tot parcursului anului. O soluţie la îndemână pentru a prelungi sezonului mustului bun şi ieftin este conservarea sucului de struguri prin diverse metode.
Cum adaosul de chimicale poate să facă mai mult rău decât binele pe care-l face mustul, vă oferim în cele ce urmează trei metode naturale, fără adaosuri sintetice, pentru a conserva produsul pentru o perioadă lungă de timp.
Conservarea prin congelare
După limpezirea mustului (timp de 24-48 de ore, la răcoare; temperatura nu trebuie să depăşească 10 grade Celsius), acesta poate fi depozitat în sticle. Recipientele se vor lăsa goale aproximativ 10-15% (cam două-trei degete), pentru că mustul, ca orice lichid obişnuit, se dilată prin îngheţ, iar sticlele pot exploda.
După ce se toarnă mustul în sticle, le putem pune la congelator. În momentul în care vă doriţi să consumaţi must congelat, scoateţi cantitatea dorită din congelator (numărul de sticle), şi ţineţi-o câteva ore la temperatura camerei.
Nu se recomandă decongelarea rapidă (cu apă caldă dau în preajma unei surse de căldură) deoarece sticlele se pot sparge sau, şi mai rău, mustul poate intra în fermentaţie, motiv din care va puroduce o presiune foarte mare, iar conţinutul sticlei se va împrăştia în toate direcţiile când scoateţi dopul.
Mustul păstrat prin congelare îşi păstraza toate calităţile, pentru că la temperaturi scăzute fermentaţia acetică sau alcoolică nu se produce.