(VIDEO) Nuami Dinescu: «Nu pot fără legume! Puse în salate, calde sau reci, şi în mâncăruri»

21 iunie 2013   Ponturi în bucătărie

Text: Maria Belu; Foto: Sorin Stana

Mare iubitoare de animale, plină de viaţă, profundă, responsabilă şi cu mult umor. Aşa poate fi caracterizată, doar în câteva cuvinte, Nuami Dinescu (simpatica Tanţa a lu' Teo). Nuami şi-a făcut timp şi ne-am întâlnit ca să gătim şi să vorbim despre mâncare şi... despre viaţă. Viaţa ei!

«Tanţa e plecată în concediu»

Curioasă cum sunt, am început s-o descos. Cu ce s-a ocupat înainte de 1989? «Între 1981 şi 1987 eram la trupa de teatru Eveniment, unde au început şi George Ivaşcu, Doru Ana, Cornel Scripcaru, Patrik Petre Marin (s-a prăpădit într-un accident stupid de maşină) şi, în paralel, făceam meditaţii pentru că voiam să dau la Filologie.

Am picat trei ani la rând, iar în 1987 m-a luat Grigore Popa la Reşiţa pentru că monta „Proştii sub clar de lună“, a lui George Mazilu. Un an am fost Ortansa».

În decembrie 2012, a ieşit de sub tipar cartea scrisă de ea – «Eu nu sunt Tanţa», volum apărut în condiţii grafice deosebite. Tanţa era un personaj mereu vesel şi pus pe glume, iar Nuami este o persoană profundă, serioasă şi responsabilă. Am întrebat-o dacă o deranjează că lumea o identifică cu Tanţa. «Nu, dimpotrivă, eu o iubesc pe Tanţa.

Dar aşa mi s-a părut mie cinstit! Oamenii să o cunoască şi pe Nuami, nu numai pe Tanţa. Sunt actriţă şi nu aş vrea să mă opresc doar la un singur personaj. Aşa că pe Tanţa am trimis-o în concediu, la plajă în Hawaii, unde bea cocktailuri în compania domnilor îmbrăcaţi în cămăşi înflorate».

«Ador legumele!»

Care a fost primul fel de mâncare gătit? «Dacă ai şti! Aveam 20 de ani şi am făcut ciorbă de perişoare. Toate s-au împrăştiat în zeamă. Am sunat-o pe mama şi mi-a spus că, la perişoare, să pun numai carne macră. Fără pic de grăsime. Carne tocată, ou, verdeaţă, ceapă, condimente şi sare.

Noi, eu şi mama, nu punem orez». Am aflat de la Nuami că adoră legumele, iar carne mănâncă doar dacă ţine vreo dietă. «Nu pot fără legume! Puse în salate, calde sau reci, şi în mâncăruri. Legume să fie, iar în funcţie de ce legume am inventez reţete. Am făcut de curând o supă cu găluşte, eu nu prea sunt prietenă cu zemurile şi, ca să mănânc, am pus peste găluşte smântână, au fost nemaipomenite!»

Reţeta pe care am pregătit-o împreună cu simpatica mea interlocutoare a fost, bineînţeles… originală. Spun acest lucru pentru că toţi am contribuit la prepararea prăjiturii: Nuami, Silvian, tanti Florica şi eu.

Prăjitură cu căpşuni şi sos a la „Tanţa”. Nuami Dinescu vă prezintă reţeta unei explozii de căpşuni, simplă şi răcoroasă

Ingrediente

3 ouă

6 linguri de făină

6 linguri de zahăr

3 linguri de ule

1 kg căpşuni

un praf de sare

zahăr vanilat

coajă de lămâie

câteva picături de zeamă de lămâie

scorţişoară

Sirop:

1 cubuleţ de unt

½ pahar cu vin alb de bună calitate

piure de căpşuni

Decor:

frişcă proaspăt bătută

Preparare

Nuami a separat albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le-a bătut spumă cu un praf de sare, iar gălbenuşurile le-a frecat, separat, cu ulei şi puţină zeamă de lămâie. A pus în albuşurile bătute zahărul, a amestecat, a adăugat făina, aromele, a bătut în continuare, apoi a turnat gălbenuşurile. A amestecat compoziţia şi a lăsat deo-parte. Căpşunile spălate şi curăţate de codiţe le-a tăiat mărunt.

A pus într-o tavă cocă, căpşuni şi iar cocă, a presărat scorţişoară şi a dat la cuptor. Aici a stat 15 minute la 180 de grade C. Pentru sirop, a zdrobit căpşunile cu furculiţa. A încins o tigaie, a pus untul, l-a topit şi a pus piureul de căpşuni.

După ce siropul s-a îngroşat puţin, a turnat vinul şi nu a mai amestecat. A ţinut pe foc până s-a evaporat vinul, apoi a dat deoparte tigaia. A scos prăjitura din tavă şi a ornat-o cu frişcă şi cu sirop de căpşuni. A fost delicioasă.

Mai multe