Vinuri româneşti şi bucate italiene
Cât de strânsă este legătura dintre mâncare şi vin? Foarte strânsă şi oricât de dificile ar părea lucrurile ele sunt de fapt foarte simple. Şi aceste lucruri le demonstrează în cartea ei, „50 vinuri româneşti întâlnesc 50 preparate culinare italiene“, Marinela Vasilica Ardelean.
Volumul bilingv (scris în italiană şi română), apărut în condiţii grafice deosebite la Casa Editorială Terra Ferma din oraşul italian Treviso, aduce în prim-plan vinul din România şi mâncarea din Italia. „O îngemănare de esenţe şi arome din cele două ţări care, împreună, oferă cititorului, fie el cunoscător sau profan, o imagine corectă a calităţii şi bogăţiei vinurilor româneşti“, scrie în deschiderea cărţii Excelenţa Sa Doamna Dana-Manuela Constantinescu, Ambasador al României în Italia.
Artă şi pasiune
Marinela Vasilica Ardelean, româncă cu dublă cetăţenie, unul dintre cei mai buni somelieri din Italia, născută în Baia Mare, scrie în capitolul intitulat „Motivaţiile Marinelei...“ : „Am dorit să îmi realizez acest vis, ca o unică mare dorinţă: aceea de a face să se întâlnească cele două familii ale mele, de a contribui la cunoaşterea lor reciprocă...“
Plecată de 15 ani din România, Marilena leagă cu multă artă în cartea ei preparatele tradiţionale italiene de vinurile româneşti, iar rezultatul este divin. Fiecare fel de mâncare este atent ales ca să se completeze cu vinul. Antricotul de miel este asociat cu un Cabernet Sauvignon de Drăgăşani, iar delicioasele paste Carbonara sunt puse în valoare de un Cuvee Amuri de Dealu Mare despre care autoarea cărţii spune că „... galben deschis cu amestec de miere şi raze de soare, este înviorat de sclipiri aurii-verzui. Tabloul olfactiv al acestui vin este elegant, generos şi complex.“
Cartea se recomandă de la sine iubitorilor de vin şi gastronomie, care vor găsi în ea multe secrete. „Am încercat să fac o asociere, uneori îndrăzneaţă, alteori mai provocatoare şi curioasă, dar fără să mă îndepărtez prea mult de regulile asocierii mâcare-vin“, mai scrie tânăra autoare.
text: Maria Belu