Friptură de vită în sos de vin
Vinul roşu sau alb este de multe ori ingredientul tău secret atunci când vrei să faci un sos deosebit pentru friptură sau pentru alte preparate. Vinul alb sec sau demisec este foarte potrivit pentru peşte, fructe de mare sau carnea de pui. Un peşte, preparat la cuptor cu usturoi, vin alb şi cu ciuperci, este delicios. Poţi prepara un sos gustos pentru paste cu fructe de mare, usturoi şi vin alb. Vinul roşu este mai potrivit pentru carnea roşie şi cea de vânat. Când prepari friptură de vită în sos de vin la cuptor, toarnă peste ea două pahare cu vin roşu şi aceasta va avea un gust special. Pentru carnea de vânat, prepari un sos din caramel stins cu vin roşu, scorţişoară sau cuişoare.
Friptură de vită în sos de vin - Ingrediente (4 porţii)
500 g carne de vită 1 cană vin roşu sec 100 ml ulei 4 felii şuncă Praga 100 g caşcaval sare piper
Friptură de vită în sos de vin - Mod de preparare
Cureţi carnea de eventuale pieliţe şi zgârciuri. O speli şi o usuci cu un şervet absorbant, apoi o tai. Încingi într-o tigaie puţin ulei. Rumeneşti fripturile câte 2-3 minute pe fiecare parte. Apoi, le transferi într-un vas termorezistent. Încingi cuptorul. Amesteci restul de ulei, vinul, sarea şi piperul. Torni peste fripturi şi acoperi vasul cu folie de aluminiu. Laşi la cuptor cam 1 oră. Dai folia deoparte, feliezi caşcavalul şi-l aşezi deasupra împreună cu şunca. Piperezi şi-l mai ţii încă 10 minute.