Friptură de vită şi balmoş
Poveştile despre Bucovina sunt despre peisaje, despre oameni, despre mănăstiri şi despre mâncare. E atât de multă savoare în Bucovina, încât te poţi duce acolo doar să mănânci, fără să vezi nimic altceva, şi te-ai întoarce fericit! Chef Petronela Ciubotaru, de la Pensiunea El Quatro din Vatra Dornei, a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente:
800 g antricot de vită
80 ml ulei
300 g ceapă
100 g ardei roşu
100 g morcovi
100 g ciuperci
50 g roşii cherry
100 ml vin alb
1 fir cimbrişor
30 g usturoi
2 g piper
5 g sare
2 g chimen măcinat
2 foi de dafin
2 linguri bulion
Pentru balmoş:
50 g unt
300 g mălai
500 g smântână
5 g sare
250 g brânză de oaie
Mod de preparare:
Sărezi carnea şi o prăjeşti pe toate părţile în uleiul fierbinte, până capătă o crustă. În uleiul rămas căleşti ceapa tăiată mărunt, morcovul ras, apoi stingi cu apă şi adaugi carnea. Condimentezi cu piper, cimbrişor, usturoi tăiat felii, foi de dafin, pui ciupercile, roşiile cherry şi ardeiul roşu.
Laşi să fiarbă, la foc mic, sub capac, până se înmoaie carnea, apoi o scoţi şi o tai felii. În sosul rămas răstorni bulionul şi vinul şi mai fierbi încă 10 minute. Adaugi feliile de carne, potriveşti gustul de sare şi mai dai un clocot.
Pentru balmoş, topeşti untul în ceaun şi când începe să fiabră adaugi smântâna şi sarea. Când clocoteşte, adaugi mălaiul (ca la o mămăligă moale), amesteci continuu, iar când se desprinde de pe ceaun înseamnă că mălaiul e fiert şi pui brânză de oaie. Amesteci şi mai laşi să dea câteva clocote. Serveşti friptura cu sos şi cu balmoş.
FOTO:Arhivă personală