Mâncare indiană

1 iunie 2016   Rețete cu carne

În sud-estul Indiei, chilli este folosit în exces, dar şi produsele lactate. Untul (ghee) este folosit la prepararea tuturor mâncărurilor, aşa cum occidentalii folosesc uleiul. Iaurtul (dahi), combinat cu diferite condimente, însoţeşte cele mai multe mâncăruri.

La masă se aduc toate preparatele de la început. Felurile principale sunt aşezate la mijlocul mesei, iar cele considerate mai puţin importante se aşază în jurul lor. Pâinea şi orezul se găsesc din abundenţă.

Ca băuturi, se servesc sucuri de fructe sau apă, iar la cerere vin rose, potrivit mâncărurilor condimentate. La sfârşit, se serveşte ceai sau cafea.

Ingrediente (4 porţii) 700 g piept de pui 500 g orez cu bobul lung 2 cepe potrivite 2 căţei de usturoi 1 linguriţă ghimbir ras 1 linguriţă pudră de chilli 2 linguri ulei 2 linguri pastă de tomate 1 praf de şofran sare

Mod de preparare

Tai ceapa şi usturoiul mărunt, le căleşti în ulei bine încins până încep să îşi schimbe culoarea. Adaugi carnea porţionată şi continui călirea încă 2-3 minute.

Adaugi ghimbirul ras şi pudra de chilli, amesteci bine cu carnea şi laşi să fiarbă circa două minute, la foc potrivit, amestecând permanent să nu se prindă de

fundul vasului.

Adaugi pasta de tomate sau o roşie tăiată mărunt şi după 1-2 minute adaugi apă cât să le acopere şi laşi să fiarbă, la foc mic, până scade sosul şi carnea este bine pătrunsă.

Separat, în alt vas, rumeneşti orezul cu puţin ulei, adaugi peste el un pahar de apă clocotită, un praf de şofran, sare, după gust, şi îl laşi să dea în 2-3 clocote. Adaugi peste orez carnea şi sosul, amesteci şi laşi să se întrepătrundă aromele. Când lichidul a dispărut, orezul este frumos înflorit şi mâncarea este gata pentru servit.

Mai multe