Piroşti cu carne
O reţetă specifică bucătărie ruseşti, dar binevenită în cea românească, perfectă pentru acest început de săptămână.
Ingrediente
Pentru aluat
2 ouă 100 ml lapte 25 g unt 10 g drojdie 1 linguriţă cu zahăr un praf de sare făină cât cuprinde
Pentru umplutură
250 g carne de vită tocată
1 ceapă
50 g unt
2 linguri smântână
1 ou
sare
piper
150 ml ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Se pregăteşte maiaua pentru dospit. Se freacă drojdia cu zahărul, se adaugă două linguri de lapte cald şi o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la loc
cald 15 minute să dospească.
Se amestecă maiaua cu ouăle întregi, restul de lapte, untul topit, un praf de sare şi făina până se obţine un aluat potrivit. Se acoperă cu un prosop curat şi
se lasă la crescut 20 de minute, la loc cald.
Între timp, se căleşte ceapa, tocată mărunt, în unt, se adaugă carnea tocată şi se continuă călirea până scade toată zeama lăsată de carne. Se ia de pe foc, se lasă
la răcit, se adaugă oul bătut uşor, sare şi piper după gust şi smântâna. Se amestecă totul.
Se întinde aluatul în foaie, se taie forme rotunde sau pătrate din acesta, se pune câte o lingură de umplutură în mijlocul lor, se pliază şi se prăjesc în ulei bine încins, pe ambele părţi. Se servesc cu ceapă prăjită şi smântână, presărate sau nu cu verdeaţă.
sursa foto: Fotolia