Plăcintă cu cârnaţi
Dacă ai câţiva cârnaţi prin frigider, poţi evita celebra şi simpla reţetă de a-i prăji în ulei sau untură. Poţi prepara o delicioasă plăcintă, pe care o poţi mânca cu o salată de varză acră sau verde sau ca aperitiv.
Ingrediente (8 porţii)
Pentru aluat 300 g făină 250 g unt 1 ou 1 lingură oţet 3 linguri apă 1 praf de sare
300 g cârnaţi de casă afumaţi
300 g muşchiuleţ de porc fiert
200 g piure de spanac
250 g brânză de oi rasă
3 ouă
cimbru uscat
maghiran uscat
sare
piper
Cum se prepară
Se amestecă 100 g făină cu untul tăiat bucăţele şi se frământă până se formează un aluat. Se întinde în foaie groasă, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la rece 30 de minute.
Restul făinii se amestecă cu oul, oţetul, sarea şi apa, frământându-se până se formează un aluat omogen. Se întinde apoi într-o foaie de două ori mai mare decât primul aluat şi se pune la rece pentru 30 de minute. Se aşază cele două foi de aluat una peste alta, în aşa fel ca primul aluat să fie împăturit la mijlocul celui de-al doilea aluat, apoi se împăturesc împreună şi se lasă din nou la rece 30 de minute.
Se întinde o foaie de aluat, având de două ori mărimea formei în care se aşază, lăsând să atârne în afară partea mai lungă. Se aşază în formă, pe lungime, cârnaţii întregi, bucăţi de muşchiuleţ fiert şi piureul de spanac. Peste toate aceste ingrediente, se toarnă un amestec de brânză, ouă şi condimente. Se acoperă totul cu foaia de aluat care atârnă peste marginea formei şi se pune la cuptor pentru circa 40 de minute. Se taie felii după răcirea completă.