Plăcintă cu şuncă şi ciuperci
O gustare ca aceasta este exact ceea ce ai nevoie pentru un adevărat răsfăţ. Ce zici, încerci şi tu plăcinta cu şuncă şi ciuperci?
Ingrediente pentru plăcintă cu şuncă şi ciuperci (6 porţii)
Pentru aluat
150-200 g făină
100 g unt
50 g smântână
1 ou
1 praf de sare
Pentru umplutură
250 g şuncă
1 ou pentru uns
150 g brânză telemea de oi
100 g caşcaval feliat
2 linguri smântână
nucşoară rasă
sare
piper
2 linguri ulei de măsline
5-6 ciuperci pleurotus sau champignon
Mod de preparare plăcinta cu şuncă şi ciuperci
Din ingredientele menţionate, prepari un aluat de foitaj pe care îl laşi la rece circa 30 de minute. Întinzi trei sferturi din aluat în foaie subţire, tapetezi cu ea o formă de tartă, o înţepi în mai multe locuri cu furculiţa şi o coci circa 10-15 minute, la foc potrivit, având grijă să nu se rumenească, după care o scoţi din cuptor.
Între timp, căleşti ciupercile tăiate felii în ulei încins până se înmoaie, condimentezi cu sare, piper şi nucşoară rasă, după gust, apoi le laşi să se răcească.
Aşezi pe fundul tartei jumătate din şuncă tăiată fâşii, presari brânză rasă, pui smântâna, adaugi deasupra ciupercile şi restul de şuncă tăiată fâşii. Acoperi cu felii de caşcaval şi închei cu o foaie de aluat întinsă din restul de cocă. Ungi plăcinta cu ou bătut şi o coci, la temperatură potrivită, circa 45 de minute.
O tai caldă, în formă, şi o serveşti.