Stifado din carne de vită – Reţeta testată de Jamie Oliver

17 mai 2017   Rețete cu carne

Stifado este un preparat din bucătăria grecească. În Grecia, stifado se serveşte cu paste făinoase sau cu orzo (paste în formă de bob de orez). O dată ce ai încercat această mâncare de câteva ori şi ai devenit dependentă de aromele sale intense, poţi înlocui carnea de vită cu cea de viţel sau iepure. Stifado este practic o tocană care se prepară cu ceapă, oţet, vin roşu şi scorţişoară.

Ingrediente (4 porţii)

1,5 kg carne de vită, tăiată în bucăţi de 7 cm 24 cepe mici (cam de mărimea unui căţel de usturoi) 4 roşii coapte sau 1 conservă de 400 g de roşii tocate 4 linguri ulei 1 lingură pastă de tomate sare grunjoasă piper negru măcinat

Pentru marinată

3 căţei de usturoi

2-3 foi de dafin

1 ½ linguriţă boabe de ienibahar

6 cuişoare întregi

1-2 batoane de scorţişoară

1 linguriţă oregano uscat

125 ml vin roşu sec

4 linguri oţet din vin roşu

Mod de preparare

Pui carnea de vită, tăiată cubuleţe, într-un vas mare. Adaugi ingredientele pentru marinată, cureţi şi tai fin usturoiul mai întâi, apoi acoperi vasul şi dai carnea la frigider cel puţin 6 ore sau peste noapte.

Cureţi cepele mici. Dacă foloseşti roşii proaspete, le cureţi şi le toci.

Încingi uleiul, la foc mediu, într-o cratiţă mare şi sotezi cepele 5 minute sau până se înmoaie. Le scoţi cu o paletă şi le dai deoparte.

Sotezi carnea de vită, păstrând marinata în care a stat, între 8 şi 10 minute, sau până se rumeneşte pe toate părţile.

Pui din nou cepele în cratiţă, torni marinata, adaugi roşiile tocate şi pasta de tomate şi torni o cantitate suficientă de apă, ca să acoperi ingredientele tocanei.

Condimentezi cu o cantitate generoasă de sare grunjoasă şi piper negru măcinat. Laşi să dea în clocot, apoi fierbi la foc mic 1 oră şi jumătate - 2 ore sau până când carnea este moale, iar sosul este îngroşat. Serveşti tocăniţa cu paste fierte şi cu parmezan ras.

Sursa + foto: www.jamieoliver.com

www.jamieoliver.com

Mai multe