Tocăniţă de porc cu orez
Orezul a fost cultivat pentru prima dată acum mai bine de 5.000 de ani, în China, în zonele mlăştinoase. A fost adus în Grecia de soldaţii lui Alexandru cel Mare, care au participat la expediţia militară în Asia din anul 335 î.H. În secolul al X-lea, maurii au adus orezul asiatic în Peninsula Iberică. După secolul al XV-lea, cultivarea orezului s-a extins pe meleagurile Bătrânului Continent, traversând Italia, apoi Franţa. În 1520, uluitorul bob alb a ajuns în America Centrală şi de Sud, fiind adus de conchistadorii spanioli şi de portughezi.
Ingrediente (2 porţii)
500 g carne de porc
2 cepe
1 ardei gras
1 roşie
200 ml apă
2 linguri ulei
100 ml suc de roşii
sare
3 căţei usturoi
piper
½ linguriţă cimbru
200 ml vin roşu
pătrunjel
orez fiert
Mod de preparare
Tai carnea de porc cubuleţe şi o rumeneşti în uleiul încins 10 minute, amestecând constant. Adaugi cepele tăiate solzişori, usturoiul tocat, vinul şi sucul de roşii. După 10 minute, adaugi apa, condimente după gust, roşia şi ardeiul feliate şi mai laşi vasul acoperit, pe foc, încă 20-25 de minute. Serveşti alături de garnitură de orez şi decorezi cu pătrunjel.