Cele mai bune garnituri pentru masa de Paşte. Ce să pui lângă friptura de miel şi alte preparate din carne
Pentru că sărbătorile pascale se apropie cu paşi repezi, vă propunem câteva reţete de garnituri pe care le poţi servi alături de friptura de miel, sau orice altă friptură alegi să serveşti de Paşte. Sunt uşor de făcut şi le poţi pregăti din timp, astfel încât să le găteşti rapid înainte de prânz ca să le aduci calde pe masă. De la chifle pufoase, până la cartofi gratinaţi sau varză de bruxelles în sos de lămâie, fasole verde cu usturoi sau ciupercuţe în sos de vin cu pătrunjel, ţi-am pregătit câteva reţete minunate din care să alegi pentru Paşte.
Chifle cu unt, usturoi şi ierburi
Sunt nişte chifle delicioase pe care le poţi servi oricând alături de fripturi de tot felul sau chiar supe. Sunt pufoase, pline de arome şi usturoi. Merită cu desăvârşire să se afle pe masa ta de Paşte
Ingrediente:
500 g făină 220 ml apă caldă 25 g drojdie proaspătă 1 linguriţă de sare 60 g unt la temperatura camerei 1 linguriţă zahăr Pentru amestecul de unt cu ierburi aromate: 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel tocat 4 căţei usturoi 1 linguriţă oregano 10 fire chives 1 praf de sare
Mod de preparare pentru chifle pufoase cu usturoi şi ierburi
Într-un castron mare, pune făina cernută apoi fă o gaură în mijlocul ei. Sfărâmă drojdia într-o cană şi amestec-o cu zahărul, apoi pune 2 linguri de apă caldă.
Pune o lingură de făină şi omogenizează, apoi lasă amestecul format să crească pentru 10 minute. Pune drojdia în mijlocul făinii şi încearcă să formezi un aluat. Când începe să se formeze, adaugă sarea şi untul. Pune aluatul într-un castron uns cu ulei şi acoperit cu un prosop curat pentru 1 oră.
Încinge cuptorul la 200 de grade şi prepară untul aromatizat: topeşte untul şi peste el pune toate ingredientele. Lasă castronul deoparte.
Ia aluatul şi frământă-l pentru 3 minute. Împarte-l în 20 de bucăţi egale şi formează biluţe. Trece fiecare biluţă prin amestecul cu unt şi aşează-le în tava de copt, apoi lasă-le să crească pentru 20 de minute, apoi dă-le la cuptor.
Cartofi gratinaţi, un deliciu la cuptor
Cui nu-i plac cartofii, mai ales dacă sunt gratinaţi şi preparaţi într-un mod extraordinar de simplu, la cuptor? Merită să încerci această reţetă dacă vrei o garnitură deosebită pentru bucatele din carne.
Ingrediente pentru cartofi gratinaţi
8 cartofi albi, feliaţi
sare
piper
100 g brânză cheddar, rasă
100 g caşcaval ras
8 felii de bacon, prăjit şi fărâmiţat
500 ml lapte
2 ouă mari
pătrunjel verde sau uscat, pentru servire (opţional)
unt, pentru uns tava
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Ungi cu unt o tavă de copt. Aşezi un strat gros de felii de cartofi în tavă (aproximativ jumătate din cantitatea totală). Întrepătrunzi feliile unele în altele. Condimentezi cu sare şi piper.
Presari brânza şi caşcavalul ras peste cartofii şi adaugi bucăţelele de bacon prăjit. Aşezi restul de felii de cartofi peste brânza rasă.
Într-un bol mic, amesteci laptele şi ouăle până se omogenizează. Torni jumătate din cantitatea de lichid peste cartofi. Presari pătrunjelul verde sau uscat peste mâncare. Torni restul compoziţiei de lapte şi ouă. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai la cuptor 90 de minute, până când cartofii sunt făcuţi.
Laşi 15-20 de minute să se răcească şi apoi serveşti cartofii gratinaţi.
Broccoli la cuptor cu caşcaval
Vă prezentăm o reţetă cu broccoli şi caşcaval ce merită încercată! Nu trebuie să fii vegetarian ca să constaţi că preparatele pe bază de legume sunt de-a dreptul irezistibile.
Ingrediente:
1 ardei gras roşu
1 ardei gras galben
300 g conopidă
300 g broccoli
200 g mazăre
250 g caşcaval ras
250 ml supă strecurată de legume
sare,
piper
Mod de preparare broccoli la cuptor cu caşcaval:
Cureţi, speli şi scurgi legumele. Le opăreşti şi apoi le pui într-o tavă termorezistentă.
Torni supa strecurată de legume. Condimentezi cu sare şi piper, după gust.
Dai la cuptor circa 40 de minute. Cu 5 minute înainte, presari caşcavalul. Laşi să se rumenească.
Scoţi legumele de la cuptor şi le laşi să se răcească un pic.
Fasole verde cu lămâie şi pătrunjel
Ingrediente:
1 vârf de cuţit de zahăr alb
500 de grame de fasole verde
2 linguri de unt
2 lnguriţe de ulei de măsline
3 căţei de usturoi zdrobiţi
1 lingură de zeamă de lămâie
1 sfert de cană de pătrunjel tocat
sare şi piper după gust
1 lămâie tăiată felii
Mod de preparare fasole verde cu usturoi:
Într-o oală, fierbeţi apă cu sare.
Adăugaţi zahărul şi fasolea verde şi lăsaţi recipientul pe foc 5 minute. Luaţi-l de pe foc şi puneţi fasolea într-un bol cu apă rece. Într-o crăticioară, amestecaţi untul şi uleiul de măsline.
Lăsaţi-o pe foc până se topeşte untul. Adăugaţi usturoiul şi fasolea, iar după 4 minute, amestecaţi în această compoziţie pătrunjelul, zeama de lămâie şi puţină lămâie rasă. Lăsaţi încă 2-3 minute. Asezonaţi cu sare şi piper. Transferaţi fasolea pe un platou şi decoraţi cu felii de lămâie.
Ciuperci în sos de unt, cimbru şi usturoi
Inspiră-te din reţeta de mai jos şi rumeneşte-le frumos într-un delicios sos de unt, usturoi şi cimbru. Această reţetă este extrem de simplă şi vei descoperi că ciupercile sunt garnitură perfectă pentru orice preparat.
Ciuperci în sos de unt, cimbru şi usturoi - Ingrediente
1 lingură ulei
sare, după gust
piper, după gust
50-60 g unt
2 căţei de usturoi, tocaţi
1 linguriţă cimbru, tocat
1 lingură zeamă de lămâie
Ciuperci în sos de unt, cimbru şi usturoi - Mod de preparare
Încingi cuptorul la 200 de grade Celsius. Amesteci ciupercile cu uleiul, sarea şi piperul şi le aşezi într-o tavă de copt nu foarte adâncă, într-un singur strat, şi le dai la cuptor până când încep să se caramelizeze, aproximativ 20 de minute. La jumătatea intervalului de timp, le amesteci în tavă.
Topeşti untul la foc mediu, până începe să capete o nuanţă arămie, ca de nucă, într-o tigaie antiaderentă. O iei de pe foc şi adaugi usturoiul, cimbrul şi zeama de lămâie. Pui ciupercile rumenite peste untul din tigaie şi condimentezi cu sare şi piper, după gust.
Reţetă ţărănească de piure de cartofi cu pătrunjel şi brânză
În afară de clasicii cartofi fierţi sau prăjiţi, există o mulţime de mâncăruri care se pot prepara din acest aliment, cu rezultate...savuroase. Această reţetă ţărănească de piure de cartofi cu pătrunjel şi brânză este propunerea noastră de azi. Poţi adăuga ce vrei în cartofii pasaţi: măsline, ardei, smântână.
Reţetă ţărănească de piure de cartofi cu pătrunjel şi brânză - Ingrediente
900 g cartofi
1 ceapă potrivită
2 căţei de usturoi
pătrunjel verde
50 g unt
1 lingură de zahăr
sare
300 g telemea de oi
Reţetă ţărănească de piure de cartofi cu pătrunjel şi brânză - Mod de preparare:
Cureţi ceapa şi usturoiul, le tai mărunt şi le căleşti cu puţin unt până se înmoaie şi devin aurii.
Le laşi deoparte până când este gata piureul de cartofi. Cureţi cartofii, îi speli, îi tai cuburi şi îi fierbi în apă cu sare şi o lingură de zahăr.
După ce s-au fiert, îi strecori, păstrând zeama. Îi zdrobeşti cu presa de piure, îi amesteci cu unt, diluezi cu puţină zeamă în care au fiert cartofii.
Adaugi ceapa, usturoiul, brânză rasă, sare, piper şi pătrunjelul tocat mărunt. Amesteci uşor şi serveşti piureul de cartofi cu pătrunjel şi brânză cald decorat cu pătrunjel.
Cartofi copţi cu usturoi verde
Ingrediente pentru cartofi copţi cu usturoi verde
4 cartofi
2 linguri ulei
4-5 fire usturoi verde
1 linguriţă piper negru
1 linguriţă de seminţe de susan
sare, după gust
busuioc, după gust
Mod de preparare cartofi copţi cu usturoi verde
Speli şi cureţi cartofii de coajă, apoi îi tai cubuleţe pe care le aşezi în folie de aluminiu. Torni uleiul deasupra, adaugi usturoiul tăiat, seminţele de susan fin şi presari condimentele. Înfăşori bine folia de jur împrejurul cartofilor şi o introduci în cuptorul încins, 30-40 de minute. Serveşti cartofii calzi sau reci, în funcţie de preferinţe.
Cartofi cu sparanghel la cuptor
Ca garnitură la friptură sau chiar ca fel principal la cină, cartofii cu sparanghel la cuptor sunt uşori şi delicioşi.
Ingrediente pentru cartofi cu sparanghel la cuptor:
1 kg cartofi noi, tăiaţi în patru
250 g sparanghel tăiat în bucăţi de 5 cm
2 linguri ulei
4 linguri oţet balsamic
sare
piper
Cum prepari cartofi cu sparanghel la cuptor:
Preîncălzeşti cuptorul la 200 grade C. Într-o tavă pui uleiul, oţetul balsamic şi sare. Adaugi cartofii şi amesteci ca să se combine bine, apoi dai la cuptor 20 de minute.
Scoţi tava, adaugi sparanghelul şi puţin ulei, dacă e nevoie, combini şi mai dai la cuptor pentru încă 15 minute. Asezonezi cu sare, piper şi oţet balsamic, după gust.
Varză de Bruxelles cu vinegretă de lămâie
Prepară un dressing delicios pentru aceste verze de Bruxelles şi vei vedea ce gust delicat capătă.
Ingrediente pentru varză de bruxelles cu vinegretă de lămâie
2 linguri ulei
1 lingură ceapă tocată
1/4 linguriţă coajă lămâie răzuită
1 lingură zeamă lămâie
1 linguriţă muştar
Mod de preparare varză de bruxelles cu vinegretă de lămâie
Pui verzele de Bruxelles în puţină apă clocotită şi le laşi câteva minute. Între timp, amesteci uleiul, ceapa, coajă de lămâie, muştar, sare şi piper într-un vas. Adaugi verzele în sos şi amesteci bine.
Cartofi prăjiţi fără pic de ulei. Metoda extrem de sănătoasă şi delicioasă
Cartofii prăjiţi sunt plăcerea vinovată a tuturor. Sunt făcuţi în baie de ulei şi săraţi în abundenţă, însă sunt extrem de periculoşi pentru sănătate. Dacă nu poţi să îi elimini din alimentaţie, încearcă varianta fără ulei, mult mai sănătoasa şi la fel de gustoasă.
Ai nevoie de:
7 Cartofi
sare
piper
Mod de preparare cartofi prăjiţi fără ulei;
Cartofii se curăţă şi se spală, se ţin câteva minute în apă rece, apoi se scurg şi se şterg foarte bine cu prosoape de bucătărie. Se încinge cuptorul, iar cartofii se pun la microunde, într-un bol special, timp de câteva minute. Se scot, se şterg şi se pun în tavă la cuptorul preîncălzit, cu grijă ca fiecare pai de cartofi să atingă tava. Se scot, se presară cu sare şi se servesc.