Ciorbă de cartofi cu smântână
Originari din America şi preferaţi de incaşi încă din anul 500 î.H., cartofii au fost aduşi în Europa abia în secolul al XVI-lea. Au recuperat rapid timpul pierdut şi sunt, în prezent, cele mai consumate legume de pe mapamond.
Ingrediente
500 ml borş 200 ml smântână 2 gălbenuşuri 4-5 cartofi 2 mâini păstăi de fasole 1 cană mazăre 1 ceapă 1 gogoşar 1 morcov 1 praz 1 ţelină tăiţei 1 păstârnac pătrunjel sare boia dulce ulei
Mod de preparare
Tai legumele potrivite ca mărime, iar morcovul îl dai prin răzătoarea mică. Căleşti ceapa, adaugi morcovul şi boiaua dulce. Pui 2 l de apă în oală şi după ce fierbe 10 minute adaugi gogoşarul, mazărea şi rădăcinoasele, apoi cartofii şi păstăile. Separat, baţi gălbenuşurile şi le amesteci cu smântâna. Când au fiert legumele, potriveşti de sare, adaugi 1-2 linguri de ulei, tăiţeii şi laşi 8 minute la fiert, apoi acreşti cu borş. Amesteci smântâna cu ouăle, adaugi un polonic fierbinte din zeama de pe foc, încet, ca să nu-ţi taie ulterior ciorba. Răstorni acest amestec, în fir subţire, în oala mare şi mai laşi să fiarbă câteva minute. Serveşti cu pătrunjel verde.