Ciuperci gratinate
Pentru prepararea ciupercilor îţi venim în ajutor cu trei trucuri: curăţă bine ciupercile de resturile vgetale şi de pământ. Nu le curăţa de coajă pentru că îşi pierd din valoarea nutritivă şi le speli în momentul folosirii sub jet de apă rece.
Ce ai nevoie
400 g ciuperci 3 cartofi 3 ouă 100 g caşcaval 4 linguri smântână 2 căţei de usturoi 2 linguri ulei 60 g unt ½ legătură pătrunjel verde sare piper
Cum se prepară
Se fierb cartofii întregi în apă cu sare, se scurg de apă, se curăţă de coajă şi se taie rondele. Ciupercile se taie felii mai groase, se condimentează după gust cu sare şi piper, apoi se călesc în uleiul bine încins, la foc iute, până scade zeama. Se iau de pe foc şi se lasă la răcit. Se unge un vas termorezistent mai mic cu unt, se aşază pe fundul lui un strat cu felii de cartofi, apoi un strat de ciuperci şi se continuă în acelaşi fel până se epuizează ingredientele. Deasupra trebuie să fie ciuperci. Separat, într-un castron, se bat ouăle cu smântâna, caşcavalul ras, usturoiul zdrobit, pătrunjel verde tocat, sare şi piper, după gust. Compoziţia obţinută se toarnă peste straturile de cartofi şi ciuperci. Se adaugă bucăţele de unt şi se pune vasul la cuptor pentru circa 35-40 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra.