Gratin de fasole verde
Această mâncare are un conţinut scăzut de carbohidraţi şi reprezintă tot ceea ce ţi-ai fi dorit de la un preparat: este bogat, cremos şi aromat. În plus, printre ingrediente se află fasolea verde, un deliciu de sezon.
Ingrediente
450 g fasole verde, curăţată şi fiartă sau preparată la aburi 150 g bacon, prăjit şi tocat
Pentru sos
85 g ceapă, tocată
1 căţel de usturoi, mărunţit
4 linguri vin alb sec
1 lingură pătrunjel tocat
1 linguriţă coajă de lămâie
2 linguri ulei
170 g cremă moale de brânză, la temperatura camerei
85 g brânză cheddar, rasă
1 linguriţă sos Worcestershire
1 ½ linguriţe muştar (de Dijon)
180 ml supă nesărată de pui
½ linguriţă sare
¼ linguriţă piper
Pentru topping
30 g pesmet
1 praf usturoi granulat
1 praf de sare
1-2 linguriţe ulei de măsline
Mod de preparare
Încingi cuptorul şi aşezi grătarul în mijlocul acestuia. Ungi cu unt o tavă termorezistentă sau un vas ceramic.
Fierbi fasolea verde după preferinţă, în apă, sau o prepari la aburi. O pui într-un vas mare cu baconul mărunţit şi amesteci.
Toci ceapa, usturoiul şi pătrunjelul, le păstrezi separate şi razi coaja de lămâie.
Pentru sos, încingi o tigaie la foc mediu spre mare şi adaugi uleiul când s-a încins bine. Adaugi ceapa şi o sotezi până devine sticloasă, 2-3 minute. Pui usturoiul şi îl ţii 1-2 minute până se înmaie. Dai flacăra mai mică şi adaugi pătrunjelul, coaja de lămâie şi vinul.
Sotezi totul 1 minut sau până când nu se mai simte mirosul de alcool. Adaugi crema de brânză şi o fărâmiţezi în tigaie, astfel încât să se topească mai uşor. Reduci flacăra la foc mic şi laşi sosul să fiarbă un pic, ca să se îngroaşe. Adaugi brânza cheddar, sosul Worcestershire, muştarul, sarea şi piperul. Amesteci bine şi potriveşti gustul de sare şi piper.
Torni sosul în vasul cu fasolea verde şi bacon şi amesteci ingredientele. Torni compoziţia de fasole verde în tava de copt unsă.
Pui pesmetul într-un bol mic şi adaugi usturoiul granulat şi sarea. Apoi adaugi uleiul de măsline şi amesteci cu degetele. Presari firimiturile în tavă, peste fasolea verde.
Dai tava la cuptor şi o ţii 15-20 de minute, până se rumeneşte. Serveşti mâncarea caldă.
Sursa + foto: www.lowcarbmaven.com