Legume gratinate cu maioneză

15 decembrie 2014   Rețete cu legume

Pregăteşte cele mai bune legume gratinate la cuptor urmând paşii acestei reţete.

Ingrediente

1 broccoli mic 1 conopidă potrivită ca mărime 1 ardei gras 2 morcovi 1 cartof 1 fir de praz (partea albă) 2 linguri orez cu bobul lung 2 linguri unt topit oregano uscat busuioc uscat tarhon uscat sare piper

Pentru sosul de maioneză

1 ou

150 ml ulei

1 lingură muştar

1 lingură zeamă de lămâie

sare

Cum se prepară

Se desfac broccoli şi conopida în bucheţele, se spală foarte atent sub jet de apă rece şi se fierb 5-6 minute în apă cu sare, apoi se scot deoparte. În aceeaşi apă se fierb

cartoful şi morcovii, apoi se scurg.

Se căleşte în unt partea albă a prazului, taiată rondele subţiri, se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi, după ce se înmoaie bine, se adaugă orezul spălat şi bine scurs. Se călesc puţin

împreună, adăugând două linguri de apă pentru a fierbe orezul, apoi se adaugă cartoful fiert tăiat cubuleţe şi morcovii tăiaţi felii. Se lasă să se amestece gusturile, apoi se adaugă ierburi aromate, sare şi piper, după gust.

Se adaugă bucheţelele de conopidă şi broccoli, se amestecă uşor, apoi se toarnă totul într-o formă termorezistentă unsă cu unt. Se pun la cuptor pentru circa 20 de minute. Se scot de la cuptor şi se lasă să se răcorească.

Între timp, se prepară sosul de maioneză. Se toarnă într-un bol adânc uleiul, oul întreg,1 lingură zeamă de lămâie, 1 lingură muştar şi sare, după gust. Se mixează începând cu fundul vasului şi ridicând treptat mixerul spre suprafaţă pentru a cuprinde tot uleiul, până se formează o maioneză densă.

Se porţionează legumele gratinate, se acoperă cu câte o lingură de maioneză şi se servesc garnisite cu un bucheţel de broccoli.

sursa foto: Shutterstock

Mai multe