Pâine cu spanac şi brânză
Nu ai nevoie decât de o singură oră pentru a prepara această reţetă apetisantă.
Ingrediente pentru pâine cu spanac şi brânză (1 pâine) Pentru aluat 500 g făină 200 ml lapte 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă sare 50 ml ulei 1 ou
Pentru umplutură
500 g spanac proaspăt
200 g brânză telemea
1 ceapă
2 ouă
3 linguri ulei
piper
50 g smântână
1 lingură seminţe chimen
pătrunjel, pentru ornat
1 praf de sare
Mod de preparare pâine cu spanac şi brânză
Cerni într-un bol făina, adaugi zahărul, sarea, albuşul (păstrezi g ălbenuşul pentru uns), laptele şi, la sfârşit, uleiul călduţ. Amesteci bine ingredientele cu o lingură de lemn până se omogenizează. Frămânţi aluatul, îl îmbraci în folie de plastic şi îl bagi în frigider.
Opăreşti spanacul un minut în apă clocotită cu un praf de sare, apoi îl laşi la scurs. Căleşti în ulei încins ceapa tocată până se înmoaie. Adaugi spanacul şi laşi pe foc până scade zeama. După ce s-a răcit, încorporezi brânza răzuită, ouăle, smântâna şi piper, după gust. Dai deoparte o treime din aluat, iar din restul întinzi o foaie. Pui umplutura şi rulezi, nu foarte strâns. Aplatizezi.
Din aluatul rămas faci două rulouri subţiri, pe care le împleteşti şi le aşezi deasupra umpluturii. Aşezi pâine într-o tavă tapetată. O ungi cu gălbenuşul păstrat, presari chimen şi o dai la cuptor până se rumeneşte. Serveşti caldă, ornată cu pătrunjel.
foto: profimedia