Paste de casă cu legume la cuptor
Ştiai că incidenţa infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele care consumă frecvent roşii crude sau suc de roşii? Studiile arată că sucul (ca şi cel folosit în reţeta noastră) şi pasta de roşii protejează vasele de sânge şi previn apariţia aterosclerozei coronariene şi trombozei. Au rol în echilibrarea fluxului sangvin şi, prin conţinutul de potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Licopenul scade riscul de ateroscleroză şi împiedică formarea cheagurilor de sânge – ceea ce previne atacurile vasculare cerebrale.
Ingrediente
Pentru aluatul de paste: 80 g făină de grâu dur 80 g făină albă 65 ml apă sare 1 lingură ulei
1 ardei gras
200 g ciuperci
1 ceapă
200 g roşii în bulion
200 g suc de roşii
2 legături de spanac
3 căţei de usturoi
200 g caşcaval de post
ulei
sare
piper
cimbru
busuioc
Mod de preparare
Într-un bol, combini cele două tipuri de făină, adaugi sarea şi uleiul şi amesteci uşor. Pui apă călduţă, treptat, şi frămânţi o cocă tare. După câteva minute, când aluatul devine elastic, îl acoperi cu un vas de sticlă şi îl laşi 30 de minute să se odihnească. Când vasul s-a aburit, scoţi aluatul şi-l întinzi în foaie destul de subţire, cu un sucitor de lemn, dat prin făină. Îl laşi să se zvânte 10-15 minute.
Speli, cureţi şi tai legumele. Într-o tigaie, pui puţin ulei şi le căleşti câteva minute. Presari sare şi puţin piper. Speli şi opăreşti spanacul 5 minute. Îl tai mărunt şi-l amesteci cu 150 g de caşcaval ras, usturoiul zdrobit şi restul de legume. Pe foaia de aluat întinsă aşezi uniform acest amestec şi apoi rulezi încet. Tai bucăţi potrivit de mari şi le aşezi cu grijă într-un vas termorezistent. Combini roşiile din bulion cu sucul de roşii, sărezi şi piperezi, adaugi cimbru şi busuioc şi torni totul deasupra mini-rulourilor. Le presari cu restul de caşcaval ras şi dai la cuptor.