Plăcintă cu spanac
Chiar dacă sezonul spanacului proaspăt a trecut, poţi prepara delioase mâncăruri cu cel congelat. Una dintre propunerile noastre este plăcinta cu spanac.
Dificultate medie Preparare 85' Pentru 8 porţii
Ingrediente
Pentru aluat
200 g făină
1 lingură ulei
150 ml lapte
10 g drojdie uscată
1 praf de sare
Pentru umplutură
200 g spanac proaspăt
1 legătură ceapă verde
1 lingură unt
150 g brânză telemea de oi
100 ml smântână
50 g caşcaval ras
2 ouă
1 linguriţă griş
busuioc şi cimbru uscate
sare
piper
Pentru crustă
1 ou
1 lingură caşcaval ras
Mod de preparare
Aşezi făina într-un castron, împreună cu drojdia uscată şi un praf de sare. Adaugi uleiul, laptele şi amesteci bine. Frămânţi până se formează un aluat omogen, elastic, pe care îl laşi acoperit, la loc cald, să dospească, circa 40 de minute.
Între timp, speli spanacul sub jet de apă rece, îl scurgi bine, îl tai şuviţe şi îl căleşti împreună cu ceapa verde tocată mărunt şi o lingură de unt. Iei vasul deoparte de pe foc şi după ce se răcoreşte spanacul îl amesteci cu telemeaua mărunţită şi caşcavalul ras, două ouă, smântâna şi o linguriţă de griş. Condimentezi, după gust, cu sare, piper şi ierburi aromate.
Întinzi aluatul în foaie, tapetezi cu ea interiorul unei forme de plăcintă, cu pereţi cu tot, lăsând aluatul să curgă puţin peste margini. Îl înţepi în mai multe locuri cu furculiţa să nu se umfle la copt şi torni umplutura.
Aluatul de placinta care atârnă îl aduci peste umplutură. Torni peste umplutură un ou bătut cu caşcaval ras pentru crustă.
Introduci plăcinta cu spanac în cuptorul bine încins pentru circa 50 de minute. Serveşti plăcinta cu spanac caldă sau rece.
sursa foto: Shutterstock