Sarmale libaneze
Sarmalele libaneze aduc la fiecare masă gustul autentic al bucătăriei orientale.
Ingrediente
300 g frunze de viță-de-vie, proaspete sau conservate
200 g orez cu bob rotund
2 cepe medii
4 căței de usturoi
50 g pătrunjel verde
100 ml ulei de măsline
100 g roșii
100 ml suc de lămâie
500 ml apă
50 g mentă verde
½ linguriță boia dulce
1 linguriță sare
½ linguriță piper negru
½ linguriță scorțișoară măcinată
Pentru sosul de iaurt:
250 g iaurt grecesc
1 lingură zeamă de lămâie
2 căței de usturoi zdrobiți
1 lingură ulei de măsline
1 linguriță mentă uscată
mărar proaspăt
sare
piper, după gust
Mod de preparare
Clătești bine cu apă rece frunzele de viță și le opărești 2-3 minute, pentru a le înmuia. Dacă sunt proaspete, le opărești 3-4 minute în apă clocotită cu sare, apoi le scurgi și le lași să se răcească.
Pentru umplutură, încingi 50 ml de ulei de măsline într-o tigaie mare și călești ceapa tocată fin până devine aurie.
Adaugi orezul spălat și scurs, roșiile tăiate, pătrunjelul și menta tocate mărunt, sarea, piperul, scorțișoara și boiaua. Amesteci bine și călești 5 minute. Adaugi 100 ml de apă și lași să fiarbă la foc mic până când orezul absoarbe lichidul.
Pe fiecare frunză de viță așezi o linguriță de umplutură aproape de cotor. Împăturești marginile laterale spre interior și rulezi strâns, formând un rulou mic și compact. Așezi sărmăluțele într-o oală adâncă, în straturi, cu partea rulată în jos.
Torni restul de ulei de măsline și sucul de lămâie peste rulouri. Adaugi usturoiul întreg și suficientă apă cât să acopere rulourile. Așezi o farfurie peste ele pentru a nu se desfășura în timpul fierberii. Acoperi oala cu un capac și fierbi la foc mic aproximativ 1 oră, până când frunzele sunt fragede și orezul este complet gătit.
Prepari sosul de iaurt pentru servire, amestecând toate ingredientele, iar la final presari mărar proaspăt deasupra. Servești cu sărmăluțe calde.