Sparanghel în aluat cu sos pesto
Sparanghelul în aluat cu sos pesto este o combinație perfectă între crocant și cremos: sparanghelul fraged este învelit într-o crustă aurie de aluat și servit alături de un sos pesto aromat.
Ingrediente
500 g aluat foitaj
12-15 fire de sparanghel verde
1 ou, pentru uns
sare
piper
semințe de susan
Pentru sosul pesto:
50 g frunze de busuioc proaspăt
2 căței de usturoi
50 g parmezan ras
30 g semințe de pin sau nuci caju
sare
100 ml ulei de măsline
1 linguriță zeamă de lămâie
piper
Mod de preparare
Tai partea lemnoasă de la baza sparanghelului și-l opărești 2-3 minute într-o oală cu apă clocotită și sare. Îl scoți și-l pui imediat în apă cu cuburi de gheață, pentru a-și păstra culoarea verde-intens și textura crocantă.
Într-un blender, combini busuiocul, parmezanul, semințele de pin și usturoiul. Mixezi până se omogenizează. Adaugi, treptat, uleiul de măsline, mixând continuu, până obții o consistență cremoasă. Potrivești de sare, piper și adaugi zeama de lămâie.
Întinzi aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină, pui pe toată suprafața sosul pesto și tai fâșii de 2-3 cm lățime și suficient de lungi pentru a înfășura sparanghelul.
Învelești fiecare fir de sparanghel într-o fâșie de aluat, răsucindu-l în spirală și așezi spiralele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bați oul și ungi fiecare spirală cu o pensulă de patiserie. Presari semințe de susan, sare și piper.
Preîncălzești cuptorul și coci 15-20 de minute, până când aluatul devine auriu și crocant.