Tartă franțuzească cu gălbiori
Tarta franțuzească cu gălbiori e un preparat perfect pentru prânz sau cină, servit cald ori la temperatura camerei, alături de o salată verde.
Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină albă
½ linguriță sare
125 g unt rce, tăiat cuburi
1 ou
1-2 linguri apă rece
Pentru umplutură
300 g gălbiori curățați
1 ceapă mare, tocată fin
2 linguri ulei de măsline
3 ouă
200 ml smântână lichidă
sare
piper
1 linguriță cimbru uscat
Mod de prelucrare
Pentru pregătirea aluatului, amesteci făina cu sarea și untul, până obții o textură nisipoasă.
Adaugi oul și puțină apă. Frămânți rapid până obții un aluat omogen pe care-l înfășori în folie alimentară și-l lași la frigider 30 de minute.
Întinzi aluatul într-o formă de tartă și înțepi ușor cu o furculiță și coci 10 minute.
Între timp, călești ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugi gălbiorii și gătești încă 6-8 minute, până scade lichidul. Condimentezi cu sare, piper și cimbru.
Bați ouăle cu smântâna, sare și piper. Amesteci cu ciupercile și ceapa răcite ușor. Torni umplutura în crusta precoaptă și nivelezi. Coci 25–30 de minute, până se rumenește ușor și se încheagă. La final, presari cimbru și o servești caldă sau la temperatura camerei.