Vinete umplute
Dacă nu prea ai idee cu ce se începi meniul de sâmbătă sau duminică, aceasta poate fi varianta câştigătoare.
Ingrediente (6 porţii)
3 vinete lungi, subţiri, potrivite ca mărime
2 linguri ulei
2 cepe
4 linguri linte fiartă
1 ardei gras roşu
1 ardei gras
1 rădăcină de pătrunjel
2 căţei de usturoi
1 ţelină mică piper
4-5 roşii bine coapte
2 linguri parmezan ras
rozmarin proaspăt
sare
Pentru sosul de usturoi
1 căpăţână de usturoi
1 lingură ulei
sare
4 linguri iaurt gras
Mod de preparare
Speli vinetele, le usuci cu prosoape absorbante, le tai în două, pe lungime, lăsând şi codiţele, şi le scobeşti cu grijă miezul. Căleşti, în ulei bine încins, ceapa, miezul vinetelor şi restul legumelor (mai puţin roşiile) toate tocate mărunt. La sfârşit adaugi roşiile tăiate cuburi mari. Dacă sunt mici, le poţi lăsa întregi. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi continui călirea până scade bine zeama. Opreşti focul şi adaugi lintea fiartă.
Umpli vinetele cu compoziţia de legume, adaugi câte o bucăţică de rozmarin proaspăt, presari parmezan şi le aşezi pe grătarul bine încins pentru circa 5-6 minute. Pentru sos, zdrobeşti usturoiul şi îl freci cu un praf de sare, cu o lingură de ulei, adaugi iaurtul, amesteci şi-l serveşti într-o sosieră, alături de vinetele umplute.