Fajitas de pui (colesterol mărit)
Întrucât organismul unei persoane produce o anumită cantitate de colesterol în fiecare zi, este recomandată limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate şi trans. În cazul grăsimilor saturate, aportul de grăsimi nu trebuie să depăşească 10% din totalul de calorii consumate. Cu alte cuvinte, la un număr de 2.000 de calorii, grăsimile saturate trebuie să însumeze maximum 200 de calorii. Pe de altă parte, grăsimile trans sunt şi mai periculoase pentru sănătate şi este indicat să nu depăşească 1% din necesarul zilnic de calorii.
Ingrediente (4 porţii)
Pentru fajitas 4 lipii 3 roşii potrivite 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 1 dovlecel salată verde 350 g piept de pui 200 g tofu 2 cepe potrivite 1 cartof potrivit 1/2 legătură pătrunjel sare piper ulei
3 linguriţe smântână vegetală
6 căţei de usturoi
1 legătură pătrunjel
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare
Pentru umplutură, cureţi, speli legumele şi le tai cubuleţe. Speli verdeaţa şi o tai. Speli carnea de pui şi o usuci pe şerveţele de bucătărie. Condimentezi carnea cu sare şi piper.
Încingi puţin ulei într-o tigaie de teflon şi prăjeşti pieptul de pui. Îl tai cubuleţe şi-l pui într-un castron pe care-l acoperi cu un capac.
Sotezi legumele tăiate cubuleţe în ulei şi apoi le pui într-un castron pe care îl acoperi. Tai brânza tofu cubuleţe. Pentru sos, pisezi bine căţeii de usturoi, îi amesteci cu uleiul de măsline până se leagă, condimentezi cu sare şi piper, după gust. Adaugi smântâna, pătrunjelul tăiat mărunt şi amesteci până când sosul capătă o consistenţă omogenă.
Încălzeşti puţin lipiile într-o tigaie de teflon. Le ungi cu o lingură cu sos de usturoi şi pătrunjel, adaugi câteva cubuleţe de pui, 2-3 linguri cu umplutura de legume călite, salată verde, câteva frunze de pătrunjel şi 3-4 cubuleţe de tofu. Rulezi lipia şi o serveşti caldă.