Plăcintă cu pește și legume
Fie că alegi legume sau pește, mesele fără carne pot fi o variantă bună atunci când optezi pentru acest stil de viață, ești în post sau ții regim.
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
250 g unt
150 ml apă rece
sare
Pentru umplutură:
500 g file de pește alb
300 g broccoli
200 g ciuperci
1 legătură mărar
condimente (sare, piper, boia, cimbru) - după gust
1 legătură ceapă verde
30 ml ulei
1 ou, pentru uns
Mod de preparare
Într-un bol mare, amesteci făina cu sarea. Pui untul tăiat cubulețe și frămânți până obții un amestec nisipos. Torni, treptat, apa rece și frămânți până obții un aluat omogen. Formezi o bilă de aluat, o pui în folie alimentară și o lași la frigider până pregătești umplutura.
Tai fileul de pește cuburi de aproximativ 2 cm, speli și rupi broccoliul în buchețele. Cureți și feliezi ciupercile. Toci ceapa verde rondele și mărarul mărunt.
Într-o tigaie mare, încălzești uleiul și călești ciupercile până se evaporă zeama lăsată și devin aurii. Adaugi broccoli și continui să călești încă 5 minute. Iei tigaia de pe foc, pui peștele, ceapa verde, mărarul și condimentele și amesteci bine.
Împarți aluatul în două părți egale. Întinzi prima jumătate pe o suprafață presărată cu făină până obții o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime. Așezi foaia într-o tavă de plăcintă tapetată cu hârtie de copt, lăsând marginile pe afară. Torni umplutura uniform peste aluat, întinzi cealaltă jumătate a aluatului și o pui deasupra umpluturii, sigilând marginile prin presare. Faci câteva crestături mici pe suprafața plăcintei, pentru a permite aburului să iasă. Ungi plăcinta cu ou bătut pentru un aspect auriu și o coci în cuptorul preîncălzit 50 de minute sau până devine aurie și crocantă.