Salată cu vinete şi rodie (diabet)
Atunci când vrei să ţii diabetul sub control, apelează la aceşti aliaţi: vinetele şi rodia. Dacă nu ştiai deja, află că vinetele sunt bogate în fibre şi au un conţinut scăzut de grăsimi, prin urmare, specialiştii în nutriţie le recomandă persoanelor are vor să ţină sub control diabetul de tip 2 şi vor să îşi menţină greutatea normală.
Studiile iniţiale au indicat faptul că extractele de vinete pot fi de ajutor în ceea ce priveşte controlul absorbţiei de glucoză, un lucru benefic pentru bolnavii de diabet de tip 2. Tot extractul din vinete reduce hipertensiunea arterială. În plus, vinetele ar putea ajuta la reducerea colesterolului LDL (cel „rău“).
În plus, rodia are proprietăţi antiinflamatoare impresionante. Inflamaţia cronică este unul dintre factorii care influenţează multe boli grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul de tip 2, boala Alzheimer şi obezitatea.
Un studiu realizat pe bolnavii de diabet a arătat că 250 ml de suc de rodie, consumat zilnic, timp de 12 săptămâni, reduce acţiunea unor markeri legaţi de inflamaţia din organism. Încearcă şi tu o salată cu vinete şi rodie şi bucură-te de proprietăţile lor.
Salată cu vinete şi rodie (diabet) - Ingrediente
450 g vinete (1 sau 2 vinete, în funcţie de mărimea legumei) ulei de măsline 1 legătură de mentă proaspătă 1 căţel de usturoi 3 linguri ulei de măsline extravirgin 1 lingură de oţet din vin roşu 1 lingură sirop de rodie 9 linguri de iaurt grecesc 1 mână de seminţe de rodie
Salată cu vinete şi rodie (diabet) - Mod de preparare
Tai vinetele felii groase de 1 cm. Cureţi usturoiul. Căleşti vinetele într-o tigaie adâncă, la foc mediu, într-o cantitate generoasă de ulei de măsline, aproximativ 5-6 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Prăjeşti legumele pe rând şi adaugi mai mult ulei, dacă este nevoie, deoarece vinetele îl vor absorbi.
Muţi legumele pe prosoape de hârtie pentru a se scurge şi le laşi să se răcească înainte de a le folosi.
Pentru dressing, toci frunzele de mentă. Pisezi usturoiul cu un praf de sare până se formează o pastă. Apoi adaugi uleiul de măsline extravirgin, oţetul, siropul de rodie şi menta.
Aranjezi feliile de vinete pe un platou, apoi torni iaurtul, torni o cantitate mică din dressingul pentru salată şi presari seminţele de rodie pe toată suprafaţa.
Sursa: jamieoliver.com