Vinete la cuptor, cu quinoa şi brânză feta (intoleranţă la gluten) FOTO
Pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranţă la gluten, quinoa este un aliment excelent. Boabele de quinoa nu conţin gluten, sunt bogate în proteine şi reprezintă unul dintre puţinele alimente care conţin toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. De asemenea, quinoa este bogată în fibre, magneziu, vitaminele din complexul B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E şi conţine mulţi antioxidanţi benefici.
Acest preparat pe care ţi-l recomandăm are câteva influenţe din dieta mediteraneeană şi conţine vinete, quinoa şi brânză feta. Este o mâncare foarte sănătoasă, nu conţine gluten, are puţine calorii şi foarte puţini carbohidraţi. De asemenea, are puţin colesterol, dar totodată conţine multe fibre şi proteine, datorită boabelor de quinoa. Încearcă şi tu reţeta de vinete la cuptor, cu quinoa şi brânză feta.
Ingrediente
1 vânătă mare, tăiată cubuleţe 2 linguri ulei de măsline sare piper 1 lingură de ulei de măsline 2 căţei de usturoi spanac proaspăt, după gust 230 g quinoa deja fiartă 60 g brânză feta
Mod de preparare
Încălzeşti cuptorul, pregăteşti o tavă de copt: aşezi folie de aluminiu şi o ungi cu puţin ulei de măsline.
Într-un bol mare, amesteci vinetele tăiate cubuleţe cu 2 linguri de ulei de măsline şi condimentezi cu sare şi piper după gust. Aşezi vinetele pe toată suprafaţa foliei de aluminiu, în tavă, şi le dai la cuptor 20-25 de minute (sau mai mult, în funcţie de cuptorul tău), până când se înmoaie legumele.
La jumătatea timpului, scoţi tava din cuptor şi întorci vinetele pe cealaltă parte, folosind o spatulă, ca să se coacă uniform.
Între timp, încingi 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă, adaugi spanacul proaspăt şi 1 căţel de usturoi tocat şi sotezi câteva minute, amestecând constant, până se înmoaie frunzele de spanac. Iei tigaia de pe foc.
Când vinetele s-au copt, le scoţi imediat din tava şi le pui în aceeaşi tigaie cu spanacul, dar nu aprinzi flacăra. Adaugi imediat quinoa fiartă şi al doilea căţel de usturoi mărunţit.
(În această etapă, aroma vinetelor coapte se va amesteca cu quinoa.) Amesteci bine toate ingredientele, departe de flacăra aragazului. La final, adaugi brânza feta mărunţită.
Bruschete cu vinete. Reţetă de sezon
Bruschete cu vinete. Reţetă de sezon
Vinete la cuptor cu mozzarella şi parmezan FOTO
Vinete la cuptor cu mozzarella şi parmezan FOTO