10 Mancaruri romanesti de si pentru suflet
Mâncarea românească (la fel ca orice altă bucătărie) a fost influenţată si de către vecinii săi şi orice alta ţară care a avut vreodata legătură cu ea. Bucătăriile turceşti, greceşti, rusesti, bulgaresti, germane şi maghiare au facut ca bucătăria românească să ajunga la o listă impresionanta de preparate. Ingredientele, condimentele şi chiar retete integrale au fost introduse şi adaptate la cultura şi nevoile noastre, de-a lungul timpului.
Totuşi nu vom scrie aici despre istoria gastronomiei romanesti, ci ne vom concentra pe felurile de mâncare pe care le vedem noi ca mancaruri de si pentru suflet in bucataria romaneasca.
Mâncarea de suflet este cea care calmează, face omul fericit, vindecă durerile şi oboseala, relaxează şi aduce căldură trupeasca si sufleteasca. Cel mai pretios este felul de mancare care face miracole de unul singur, e indeajuns de satios, incat nu mai ai nevoie de niciun alt fel la o masa
1. MBS + ou
Mâncarea preferată de suflet a romanilor este pregătită în mai puţin de 30 de minute, este cremoasă şi delicioasă şi fiecare ingredient are scopul său. Poate fi simpla mămăligă cu ou, unt şi brânză, sau puteti adauga uneori slănină.
2. Mititei
Nu sunt chiar uşor de făcut, dar se găsesc deja pregătiti în majoritatea magazinelor, trebuie doar să ii pui pe gratar sau în tigaie. Grătarul este cea mai bună opţiune pentru acea aromă de fum. Sunt ca un fel de cârnaţi fără „pielea” lor, iar carnea poate fi un amestec de carne de vită şi oaie, sau carne de vită şi de porc sau de vită, carne de porc şi oaie. Cimbrul şi usturoiul sunt obligatorii.
3. Ciorbă de lobodă
Este una dintre cele mai îndrăgite supe de primăvară. Este o fiertura in care predomina evident loboda, de regula finisata cu borş. Poate fi vegetariana/vegana si este potrivita pentru Postul Pastelui, sau poate avea carne afumata si omleta. Această supă ar trebui să fie servită proaspătă, este cea mai buna.
4. Ciorba de burta
S-ar putea să nu pară prea atrăgător, dar aceasta este regina ciorbelor in România. Este foarte bogata si satioasa, făcuta cu supa de oase de vită, gălbenuşuri de ou, smântână dulce, murături de oţet şi, desigur, carne de vită sau de porc. Puteti adauga un varf de otet, piper sau smantana, dupa preferinte.
5. Macaroane cu branza
Dar nu din cele americane. Vorbim de clasicele macaroane cu branza, eventual si cu stafide, facute cu telemea de vaca si bagate la cuptor cu mult unt.
6. Şoric, slănină, şi untura
Sorciul se mănâncă fie crud cu un vârf de sare şi nişte pâine proaspătă, fie prăjit la foc deschis. Ambele versiuni sunt minunate. Slănină este un produs din carne rece care, păstrat în saramură cu usturoi câteva săptămâni, uscat după şi afumat, este incredibil de gustos. Mai exista si varianta slaninutei fierte in zeama de varza. Rezultatul este delicios şi poate fi consumat ca atare cu nişte pâine proaspătă, ceapă proaspătă şi usturoi sau gătit în mai multe feluri de mâncare, sau chiar pusa pe o frigaruie la foc deschis. Ati incercat untura pe paine?
Fotografie oferita de Dreamstime
Fotografie oferita de Dreamstime
7. Supa de pui fierbinte cu taitei de casa sau galuste de gris
Se spune că acesta este leacul pentru raceala si boala, in general. Nu putem spune dacă este adevărat sau nu, dar este si mai buna servita cu pătrunjel proaspăt.
8. Pomana porcului
Un fel de mâncare servit o dată pe an în ziua de Ignat. Mai multe părţi din carne de porc, inclusiv grăsime, carne, organe sunt gătite împreună cu cimbru, frunze de dafin, ceapă şi mult usturoi într-un vas mare din fontă la foc deschis. Merge cel mai bine cu mămăligă şi nişte ţuică fierbinte de prune, fiarta cu seminţe de piper negru. Sau vin fiert cu scorţişoară.
Fotografie oferita de Dreamstime
Fotografie oferita de Dreamstime
9. Fasole boabe cu ciolan (tocană sau ciorba)
Dacă îl gatim cu mai mult lichid, iese ca o tocană grozavă, daca îl fierbem mai mult şi lichidul devine un sos gros, îl numim iahnie. Ambele versiuni sunt minunate. Putem asezona cu ardei iute sau va recomandam calduros niste tarhon.
https://www.dreamstime.com/stock-image-closeup-white-bean-soup-image38643051
https://www.dreamstime.com/stock-image-closeup-white-bean-soup-image38643051
10. Roşii cu brânză
Într-adevăr, aceste două simple ingrediente. Un pic de ulei şi sare pentru o aromă suplimentară, poate o ceapă proaspătă dacă eşti genul. Şi, foarte important, nişte pâine proaspătă, astfel încât să puteţi curăţa corespunzător acel bol la final. Sucul acela de roşii proaspete care rămâne la final este cea mai bună parte.
+
Şi nu în ultimul rând, papanaşi - acestea sunt câteva găluşte grozave prăjite in ulei incins, făcute cu muulta brânză proaspătă de vaci. Se servesc cu dulceata de casa (afine, sau visine, sau visine amare, sau dulceata de gutui) si smantana groasa.
Pofta buna!