3 reţete cu ouă. Iată ce mai poţi prepara până începe Postul Paştelui
Postul Paştelui 2022 începe pentru credincioşii ortodocşi pe 7 martie. Urmează o perioadă lungă de restricţii alimentare însă, până atunci, te mai poţi bucura câteva zile de preparate cu brânză şi ouă.
Pe 27 februarie, a fost Lăsata Secului de carne, însă, timp de o săptămână, au mai fost permise mâncăruri cu brânză, lactate şi ouă. Încă le poţi prepara în acest weekend, iar noi avem 3 idei delicioase de reţeţe cu ouă.
Plăcintă georgiană cu ouă şi brânză (Khachapuri)
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
15 g drojdie proaspătă
2 linguri ulei
1 linguriţă zahăr
1 linguriţă sare
250-300 ml apă călduţă
Pentru umplutură:
200 g brânză de vaci
200 g telemea sărată
1 linguriţă ierburi aromatice uscate, după preferinţă
8 ouă
pătrunjel verde, pentru decor
Dizolvi drojdia în puţină apă călduţă. Amesteci făina cu sarea, zahărul şi uleiul, torni drojdia dizolvată şi începi să încorporezi apa. Frămânţi până obţii un aluat moale. Dacă e cazul, mai torni puţină apă. Aluatul nu trebuie să ţi se lipească de mâini, ci să fie elastic. Îl pui într-un castron, îl acoperi şi îl laşi la dospit o oră şi jumătate.
Împarţi aluatul în 8 bile egale. Pe masa presărată cu făină, întinzi, cu mâinile, fiecare bucată de aluat, până obţii o formă ovală.
Amesteci brânza de vaci cu telemeaua dată prin răzătoare. Presari pe fiecare foaie 2 linguri din amestecul de brânză, lăsând câte un centimetru de aluat neacoperit, pe margini. Aduci marginile peste umplutură şi strângi bine capetele, astfel încât să obţii forma unei bărcuţe. Le poţi lăsa simple sau, dacă doreşti, poţi presăra brânză, ierburi aromatice.
Pui plăcintele în 2 tăvi cu hârtie de copt şi le mai laşi la dospit 15 minute. Între timp, preîncălzeşti cuptorul la 250 °C (foc foarte mare).
Înainte de a pune tăvile la cuptor, spargi câte un ou în interiorul fiecărei plăcinte. Le dai la cuptor, reduci temperatura la 200 °C şi le coci până sunt rumene, iar albuşul e coagulat. Le decorezi cu pătrunjel verde şi le serveşti calde.
Ouă ochiuri coapte în roşii
4 roşii medii
4 ouă
200 g piure de roşii
30 g unt
sare
ceapă verde, pentru decor
Tai capacele de la roşii şi îndepărtezi miezl cu o lingură. În fiecare dintre ele, pui câte un cubuleţ de unt şi spargi câte un ou. Condimentezi cu sare, după gust. Într-o formă termorezistentă, torni piureul de roşii, apoi aşezi roşiile şi le acoperi cu căpăcelele, pe jumătate. Dă tava la cuptorul preîncălzit, la 180 °C şi coci până se întăreşte albuşul şi se coagulează uşor gălbenuşul. Decorezi cu ceapă verde tocată.
Salată cu avocado şi ouă
3 avocado bine copţi
4 ouă fierte, tari
2 căţei de usturoi
1 legătură ceapă verde
1 ardei iute verde
zeama de la 1 şi ½ lime
3-4 linguri ulei de măsline
sare
Cureţi cele 3 avocado do coajă, îndepărtezi sâmburii, pasezi miezul grosier, cu o furculiţă şi îl stropeşti imediat cu zeama de lime, ca să nu se oxideze. Tai ouăle mărunt şi le adaugi peste avocado. Pui căţeii de usturoi zdrobiţi, ceapa mărunţită, ardeiul iute tocat, torni uleiul de măsline şi condimenetzi cu sare, după gust. Amesteci şi dai salata la rece 30 de minute. O serveşti cu pâine prăjită.
FOTO Shutterstock