5 reţete cu peşte şi fructe de mare pentru Buna Vestire
Postul Paştelui este cel mai greu post al anului şi are numeroase restricţii. Spre deosebire de Postul Crăciunului, mult mai permisiv, cel în care ne aflăm acum are doar două dezlegări la peşte, iar una dintre ele este pe 25 martie, de Buna Vestire.
Postul cel Mare, aşa cum mai e numit, are doar două zile în care se face dezlegare la peşte: de Buna Vestire (25 martie) şi duminica Floriilor.
Aportul de substanţe nutritive pe care îl aduce peştele este binevenit în această perioadă de restricţii alimentare. De aceea, am pregătit 5 reţete delicioase şi uşoare dintre care să alegi pentru mesele de Buna Vestire.
Salată de cartofi cu hering
Ingrediente
4 cartofi albi medii
300 g hering marinat
2 mere acrişoare, opţional
1 ceapă roşie
70 g frunze rucola
1 lingură muştar cu boabe
½ linguriţă miere, opţional
2 linguri ulei de măsline
2 linguri zeamă de lămâie
½ linguriţă fulgi chili
sare
piper
Speli şi fierbi cartofii în coajă până se înmoaie, apoi laşi la răcorit. Între timp, cureţi şi speli, merele, îndepărtezi cutia cu seminţe, apoi le tai felii, iar ceapa o tai ceapa peştişori. Într-un bol, amesteci muştarul cu uleiul, zeama de lămâie, fulgii de chili, sarea şi piperul după gust şi, dacă doreşti, cu mierea.
Descojeşti cartofii, îi tai bucăţi şi îi pui într-un castron. Scurgi heringul de lichid, îl tai felii şi îl transferi peste cartofi. Adaugi rucola spălată, ceapa, merele, torni sosul de muştar şi amesteci până la omogenizare. Decorezi salata după imaginaţie.
Sandviş cu ton
4-6 felii pâine neagră
1 conservă ton în suc propriu (200 g)
1 lingură ulei de măsline
30 g măsline verzi, fără sâmburi
1 castravecior murat
2-3 frunze salată verde
1 lingură zeamă lămâie
sare
piper
Scurgi bine tonul şi îl pui într-un bol. Adaugi uleiul, zeama de lămâie, castraveciorul tocat şi scurs, măslinele feliate. Potriveşti gustul de sare şi piper şi omogenizezi. Prăjeşti feliile de pâine. Pui un strat de ton, adaugi frunze de salată rupte şi închei cu o felie de pâine. Poţi servi sandvişurile imediat sau le poţi lua la pachet.
Creveţi cu usturoi şi pătrunjel
Ingrediente
600-700 g creveţi prefierţi, congelaţi şi decorticaţi
2 linguri ulei de măsline
2-3 linguri zeamă lămâie
felii de lămâie
5-6 căţei de usturoi
1 legătură pătrunjel
sare
piper
Decongelezi creveţii, îi speli şi îi laşi la scurs. Pui într-o tigaie uleiul, la foc mediu, adaugi usturoiul tăiat mărunt şi îl sotezi un minut, la foc mic.
Pui creveţii, dai focul mare şi îi căleşti sub capac 4-5 minute, amestecând ocazional. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, torni zeama de lămâie şi mai ţii pe foc 2 minute, să se întrepătrundă aromele. La final, presari pătrunjelul tocat şi amesteci. Serveşti creveţii cu felii de lămâie şi pâine prăjită.
Crap în sos de roşii cu măsline
1 kg fileuri crap
sare
piper
ulei vegetal, pentru prăjit
200 ml suc de roşii
1 lămâie
10-12 roşii cherry
3-4 căţei de usturoi
100 g măsline, după preferinţă
sare
piper
pătrunjel verde
Speli fileurile de crap, le ştergi cu un şervet de bucătărie şi le porţionezi. Într-un bol, amesteci făina cu sare şi piper, după gust şi dai bucăţile de peşte prin amestec. Încingi uleiul într-o tigaie şi prăjeşti carnea pe ambele părţi, până se rumeneşte, apoi o dai deoparte.
Într-o tavă termorezistentă, torni sucul de roşii, 100 ml apă, adaugi usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust, măslinele, felii de lămâie şi roşiile cherry. Aşezi deasupra bucăţile de peşte şi dai la cuptor, 30 de minute, la 180 °C. Decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Supă de peşte
500 g file peşte (cod, crap etc.)
1 ceapă albă
1 morcov
2 cartofi
1 păstârnac
2 linguri ulei
sare
5-6 boabe de piper
pătrunjel proaspăt, pentru decor
lămâie, pentru servit
Cureţi şi speli toate legumele, te tai cuburi potrivite şi le pui la călit în ulei. Presari puţină sare şi le sotezi 5 minute, apoi torni 2 l de apă şi le laşi să fiarbă aproximatv 15 minute, după ce au dat în clocot.
Speli peştele şi îl porţionezi, îl adaugi în supă, condimentezi cu sare şi piper boabe şi mai fierbi 7-10 minute. Serveşti supa caldă, decorată cu pătrunjel verde şi, dacă doreşti, cu zeamă de lămâie.
FOTO Shutterstock.com