5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Nu o să-ţi vină să crezi cât de uşor poţi să obţii, fără să aprinzi aragazul, cele mai bune reţete de prăjituri sănătoase fără foc. Una dintre ele este celebra tiramisu, pe care ţi-o propunem în această serie de 5 reţete.
Ştiai că primul „Manual practic de cofetărie“ românesc a apărut în anul 1928 şi a fost scris de cofetarul bucureştean Emil Frederic? El a fost gândit anume „pentru cofetari şi particulari“, după ce autorul a umblat şi s-a şcolit la marile case de profil din Franţa, Elveţia, Germania, Egipt şi America. În el regăseai tot felul de reţete care mai de care mai apetisante, unele chiar şi fără foc.
5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Cremă mascarpone cu afine - Ingrediente (2 porţii)
1/2 cană mascarpone 1/3 cană frişcă lichidă 1/4 cană zahăr 1 linguriţă esenţă de vanilie câteva alune 100 g afine
Cremă mascarpone cu afine - Mod de preparare
Mixezi toate ingredientele, mai puţin afinele şi alunele, până când devin o compoziţie pufoasă, dar fermă. Pui în pahare sau în boluri un strat de alune, apoi unul de afine şi unul de cremă mascarpone, continui să alternezi cele două straturi şi termini cu cel de afine.
5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Cheesecake cu lămâie - Ingrediente (4 porţii)
200 g biscuiţi digestivi
150 g unt
50 g miez de nucă
coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
1 lingură gelatină pulbere
250 g cremă de brânză
150 ml iaurt
150 ml apă s 60 ml miere
2 albuşuri
100 g ciocolată cu lămâie
Cheesecake cu lămâie - Mod de preparare
Sfărâmi biscuiţii în robotul de bucătărie sau cu sucitorul şi omogenizezi bine cu untul la temperatura camerei şi cu miezul de nucă zdrobit. Pui amestecul în forma unsă şi presezi bine, acoperind şi pereţii formei. Dai la rece. Amesteci zeama de lămâie cu 150 ml apă, adaugi gelatina şi laşi la înmuiat câteva minute. Apoi o dizolvi în apă caldă şi laşi la răcit.
Mixezi brânza cu iaurtul şi mierea, adaugi coaja de lămâie şi gelatina dizolvată. Baţi spumă albuşurile şi încorporezi amestecând uşor de jos în sus. Întinzi crema peste blatul de biscuiţi şi o laşi la rece minimum patru ore. Decorezi cu aşchii de ciocolată.
5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Dacă vrei ca terina să fie mai dulce, poţi adăuga în amestecul de brânză 3-4 linguri de zahăr.
Terină de brânză şi pere - Ingrediente (1 tavă)
1 pâine toast neagră
700 g brânză de vaci
100 g unt
2 pere
10 nuci mari
câteva frunze de mentă
200 g coacăze albe pentru decor
Terină de brânză şi pere - Mod de preparare
Spargi nucile şi scoţi miejii întregi. Scurgi foarte bine brânza şi mixezi cu untul moale şi miezul măcinat de la cinci nuci. Adaugi menta tocată fin şi laşi deoparte. Cureţi perele de coajă şi de seminţe şi le tai cubuleţe. Îmbraci o tavă de cozonac cu folie de plastic şi aşezi felii de pâine fără coajă pe pereţii şi pe fundul tăvii. Pui jumătate din crema de brânză, adaugi cubuleţe de pere şi apeşi uşor cu o lingură. Aşezi felii de pâine, restul de cremă şi de pere. Acoperi cu felii de pâine şi dai la frigider două ore. Răstorni tava pe un platou, desfaci folia de plastic şi ornezi deasupra cu miezul de nucă rămas. Decorezi cu boabe de coacăze albe.
5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Tiramisu - Ingrediente (1 tavă)
400 g pişcoturi de şampanie
250 g cremă mascarpone
4 ouă
5 linguri zahăr
250 ml nes făcut cu apă rece
2 linguri cu vârf de cacao
1 praf de sare
Tiramisu - Mod de preparare
Freci spumă 4 linguri de zahăr cu gălbenuşurile. Adaugi crema mascarpone şi omogenizezi amestecul. Baţi spumă albuşurile cu un praf de sare şi adaugi gălbenuşurile amestecate
cu brânză şi omogenizezi. Freci nesul cu o lingură de zahăr şi adaugi apă rece. Înmoi pişcoturile în nes şi le aşezi într-un vas fără a lăsa spaţiu între ele. Torni jumătate din compoziţia de brânză, aşezi alt strat de pişcoturi înmuiate în nes şi întinzi restul de cremă. Pudrezi cu cacao şi dai la frigider până a doua zi.
5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc
Cremă cu nes - Ingrediente (2 porţii)
250 g mascarpone
250 g biscuiţi simpli
4 ouă
50 g zahăr pudră
5 linguriţe nes
3 linguriţe zahăr
2 linguri miere
sare
Cremă cu nes - Mod de preparare
Freci gălbenuşurile cu zahărul pudră până se albesc, adaugi mascarpone şi omogenizezi amestecul. Baţi spumă albuşurile ca pentru bezea cu un praf de sare şi încorporezi încet în amestecul de gălbenuşuri cu mascarpone. Prepari o cafea frecând nesul cu cele 3 linguriţe de zahăr şi turnând apoi apă rece. Biscuiţii îi macini şi jumătate din ei îi amesteci cu mierea şi nesul rece. Trebuie să iasă un amestec mai moale. Dacă mai e nevoie, mai adaugi nes. Aşezi pe fundul paharelor din compoziţia de biscuiţi cu miere şi nes, apoi un strat de cremă, biscuiţi măcinaţi simpli şi deasupra cremă. Presari cu ness şi laşi la rece cel puţin 4 ore înainte de a servi.