Bailgi cu mac (cozonac unguresc)
Baigli este un cozonac tradiţional unguresc, foarte popular şi la noi în ţară. Se prepară fie cu umplutură de mac, fie de nuci, este dens şi savuros. Dacă vrei să renunţi de Sărbători la cozonacul clasic şi vrei să încerci un Baigli, ai numai de câştigat!
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
7 g drojdie uscată
100 g zahăr
220 ml lapte
2 gălbenuşuri
150 g unt
1 praf de sare
Pentru umplutură:
300 g seminţe de mac
150 ml lapte
150 g zahăr
1 esenţă rom
1 ou, pentru uns
Pui într-un bol 2 linguri de lapte şi drojdia, apoi dai deoparte. Combini făina şi untul moale într-un bol mare, folosindu-ţi mâinile. Adaugi drojdia, gălbenuşurile şi sarea, apoi torni laptele rămas. Amesteci până obţii un aluat omogen şi elastic. Îl înfăşori în folie şi îl dai la frigider 30 de minute.
Încălzeşti laptele într-o cratiţă, la foc mic, iar când clocoteşte adaugi zahărul, seminţele de mac măcinate în blender, esenţa de rom şi amesteci bine. Dai deoparte până ce macul se umflă şi crema se îngroaşă.
Scoţi aluatul din frigider, îl împarţi în două şi întinzi două foi dreptunghiulare şi subţiri (5-6 mm). Pui pe fiecare umplutura de mac, lăsând o margine de 1-2 cm şi rulezi strâns. Ungi baigli cu ou bătut şi mai laşi 10 minute, apoi îi coci în cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ 40 de minute. Îi laşi la răcit înainte de a-i tăia, dar sunt mai buni a doua zi.
FOTO Shutterstock