„Buturugă“ de Crăciun (Buche de Noel)
Prăjitura Buturuga este unul dintre deserturile tradiţionale de Crăciun în Franţa, Belgia, Elveţia. Obiceiul preparării acestui desert datează din secolul al XIX-lea, iar varianta tradiţională este un pandişpan clasic, umplut şi apoi „îmbrăcat“ în cremă de ciocolată.
Ingrediente
Pentru blat
120 g făină
100 g zahăr
3 ouă
50 g cacao
50 ml ulei
1 praf de sare
Pentru cremă:
250 g unt 82% grăsime
200 g lapte condensat pentru prăjituri
15 g cafea instant
20 ml apă fierbinte
Pentru blat, laşi ouăle o oră la temperatura camerei. Le pui într-un bol adânc, întregi, şi le mixezi cu zahărul şi sarea, la viteză mare, până îşi triplează volumul. Adaugi uleiul, apoi făina cernută şi amestecată cu cacaua.
Pui compoziţia într-o tavă de cuptor tapetată şi o coci la 180 °C, 12-15 minute, până trece testul scobitorii, apoi o laşi la răcorit 5 minute. O răstorni pe un prosop umed, îndepărtezi hârtia de copt şi o rulezi strâns cu ajutorul prosopului.
Dizolvi cafeaua în apa fierbinte. Mixezi untul până devine spumă şi torni treptat laptele condensat rece. La final, adaugi cafeaua şi mixezi până se omogenizează ingredientele.
Derulezi blatul şi întinzi peste el trei sferturi din cremă. Rulezi din nou, îndepărtezi prosopul şi ornezi buturuga cu restul de cremă. O dai la rece cel puţin o oră, apoi decorezi după imaginaţie.