Ciolan cu garnitură de varză şi ciuperci

4 februarie 2022   Rețete

Încă e sezonul mâncărurilor bogate şi calde, care adună toată familia în jurul mesei. Ce-ai spune să prepari această mâncare în weekend.? Îţi va lua ceva timp, dar va merita efortul!

Ingrediente

1 ciolan de porc, afumat (1,5-2 kg)

1 morcov

1 ceapă

sare

2 foi de dafin

1 lingură muştar

1 lingură miere

Pentru garnitură:

1 kg varză murată

250 g ciuperci brune

1 morcov

1 lingură untură

boabe de piper

sare

1 pahar vin alb, sec

Speli ciolanul şi îl pui într-o oală cu 4 l de apă şi puţină sare. Adaugi ceapa şi morcovul întregi şi foile de dafin. Îl fierbi aproximativ 2 ore, până e făcut pe trei sferturi.

Îl scoţi din oală şi îl laşi la răcorit, apoi îl ungi cu o pastă făcută din muştar şi miere. Aşezi ciolanul într-o tavă şi îl dai la cuptor 30-40 de minute, la 170 °C, până ce prinde o crustă rumenă şi crocantă.

Pentru garnitură, tai varza fideluţă, o căleşti în untură 10-15 minute, apoi adaugi morcovul ras, ciupercile spălate şi feliate, boabele de piper şi vinul. Dacă e cazul, potriveşti gustul de sare. Laşi pe foc până scade toată zeama, apoi dai la cuptor 15 minute, la 180 °C.

Serveşti ciolanul cu garnitura de varză şi, dacă doreşti, cu sos de hrean cu smântână.

FOTO Shutterstock

Mai multe