Ciorbă de ştevie cu borş şi leuştean
Este acea perioadă din an în care verdeţurile de primăvară ne sunt cel mai bun aliat. Sezonul lor este însă scurt, aşa că profită de ele şi foloseşte-le în preparate delicioase şi sănătoase! Această ciorbă de ştevie este plină de vitamine, atât de necesare în post!
Pentru mulţi, ştevia este o banală plantă de primăvară. Dacă te întrebi ce beneficii are pentru sănătate, află că acestea sunt multiple. Ştevia poate să accelereze metabolismul, acţionând asupra arderilor grăsimilor şi favorizând eliminearea toxinelor acumulate peste iarnă în organism.
Mai ales dacă ai ales să ţii post, acum este momentul să consumi ştevie pentru a înnoi sângele cum se spune în popor şi astfel vei observa cum surplusul de kilograme va dispărea treptat, fără să îţi afecteze sănătatea.
Totodată, consumul de ştevie ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar dacă o adaugi în supe şi ciorbe, vei observa cum senzaţia de saţietate va apărea mult mai uşor şi se va menţine o perioadă mai mare de timp.
Iată cum se prepară ciorba tradiţională de ştevie cu borş şi leuştean.
Ingrediente
1 legătură ceapă verde
2 cepe albe
2 morcovi
2-3 cartofi medii
1 ţelină mică rădăcină
2 linguri ulei
4 legături ştevie
500 ml borş
sare
1 legătură leuşean
1 legătură pătrunjel
Pui o oală cu 3 l de apă la fiert. Cureţi legumele, tai mărunt cepele albe, morcovii şi ţelina şi le pui la călit în ulei. După 5 minute, le răstorni în oală, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi, ceapa verde tocată şi potriveşti gustul de sare, apoi continui să fierbi sub capac, la foc mediu.
Speli ştevia, îndepărtezi codiţele, apoi tai frunzele fâşii de un cm lăţime. Când legumele s-au fiert, torni borşul dat într-un clocot separat, adaugi ştevia şi mai fierbi 4-5 minute. Stingi focul şi presari leuşteanul şi pătrunjelul tocate. Laşi capacul pus, să se întrepătrundă aromele. Serveşti ciorba caldă.
FOTO Shutterstock