Colţunaşi cu carne

27 septembrie 2014   Rețete

Când gătim zi de zi, parcă şi inspiraţia se cam termină. Hai să mai tragem cu ochiul în bucătăria altor popoare, pentru noi idei. Azi, am „furat“ colţunaşii de la slovaci.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 3 ouă 1 praf de sare

Pentru umplutură

1 ceapă potrivită

250 g carne tocată

3 linguri ketchup

1 lingură ulei

50 g unt

1-2 linguri smântână

50 g caşcaval ras

100 g bacon

100 ml smântână

nucşoară rasă

boia de ardei dulce

sare

piper

Mod de preparare

Pentru aluat, cerni făina cu sarea într-un castron mare. Adaugi ouăle şi câte puţină apă, frământând până se formează un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi să se odihnească 20 de minute.

Între timp, toci ceapa mărunt, o căleşti cu o lingură de ulei, adaugi carnea tocată, continuând călirea până scade toată zeama. Pui ketchupul, condimentezi, după gust, cu nucşoară rasă, boia de ardei dulce, sare şi piper.

Iei vasul de pe foc şi laşi umplutura să se răcorească. Presari puţină făină pe planşetă, întinzi o foaie subţire şi decupezi cercuri cu diametrul de 7-8 cm. Adaugi cu linguriţa umplutură de carne pe mijlocul rondelelor de aluat, le pliezi în două şi sigilezi marginile cu o furculiţă.

Procedezi la fel până se termină aluatul şi umplutura. Umpli o oală cu apă, pui un praf de sare, o aşezi pe foc şi când dă în clocot adaugi colţunaşii. Îi laşi să fiarbă până se lasă la fundul vasului, apoi îi scoţi cu spumiera într-un vas termorezistent, îi stropeşti cu unt topit şi îi introduci la cuptor pentru circa 15 minute.

Îi serveşti calzi, garnisiţi cu smântână, caşcaval ras şi bacon tăiat cubuleţe şi rumenit.

sursa foto: Image Food

Mai multe