Colţunaşi (sau vareniki) ca la Ulma (reţeta Mariei Gorban)
Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi şi asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la Sighişoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma şi mă-mbia să gust din bucatele specifice comunităţii sale...
De aceea, probabil, multe dintre preparatele satului poartă două nume: unul românesc şi altul slav. Cum este cazul şi cu aceşti „colţunaşi”, numiţi deopotrivă şi „vereneche” ori „vareniki”... Pe mine mă interesează însă mai puţin cum li s-a zis la botezul lor şi mai mult cum se pregătesc, după o reţetă unică, şi-n casele de români şi-n cele de ucraineni, din Ulma.
Ai trebuinţă de 500 g făină, două ouă, 250 g smântână, 500 g brânză de vaci, sare, zahăr. Se face un aluat din făină, un ou, apă caldă şi sare. Se frământă bine şi se întinde o foaie subţire.
Află toate detaliile acestei delicioase reţete de colţunaşi