Costiţe de porc la cuptor
Preparat delicios pentru zile speciale de sărbătoare, aceste costiţe de porc la cuptor sunt vedeta unui meniu reuşit. Nu vei da greş cu ele, plus că, unde ami pui, că toţi cei dragi, care s-au desfătat vor duce vorba mai departe şi vor lăuda gustul lor apetisant.
Costiţe de porc la cuptor - Ingrediente (6 porţii)
1 bucată costiţe de porc netăiate
Pentru sosul marinat 1 pahar vin alb 3 linguri ulei 4 căţei de usturoi zdrobiţi cimbru uscat rozmarin sare piper
400 g carne tocată (amestec vită cu porc)
200 g ficăţei de pui
2 linguri ulei
2 felii de pâine
2 cepe potrivite
1 ţelină potrivită
2 cartofi
1 morcov
1 măr verde
3 ouă
½ legătură pătrunjel verde
½ legătură mărar verde
sare
piper
Pentru garnitura din tavă
300 g cârnaţi afumaţi
150 ml vin alb
100 ml supă de carne strecurată
3-4 mere
2 cartofi
1 linguriţă cimbru
sare
piper
Costiţe de porc la cuptor - Mod de preparare
Amesteci vinul, uleiul, usturoiul zdrobit, cimbru, rozmarin, sare şi piper, după gust, apoi freci costiţele cu această compoziţie şi le laşi la rece câteva ore.
Între timp, căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins, împreună cu ţelina, morcovul şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Laşi până se înmoaie, dai să se răcorească, după care le amesteci cu carnea tocată, ficăţeii tăiaţi mărunt, un măr ras, ouăle, pătrunjelul şi mărarul tocate mărunt, sare şi piper, după gust.
Ungi o tavă mare rotundă cu ulei, aşezi un pat cu felii de cartofi, aşezi deasupra, în picioare, costiţele de porc sub formă de coroniţă şi coşi cu aţă. Umpli coroniţa cu compoziţia de ficat. Aşezi alături cârnaţi şi mere tăiate bucăţi, torni supa, vinul şi condimentezi, după gust, cu cimbru, sare şi piper.
Introduci tava în cuptorul bine încins şi laşi circa o oră şi 10 minute, la foc potrivit. Cu 10 minute înainte să fie gata, pui deasupra coroniţei feliile de pâine tăiate cubuleţe. Mai adaugi câte puţină supă până când totul este frumos rumenit.