Cum prepari cea mai delicioasă supă de ceapă, după reţeta lui Nicolai Tand
Chef Nicolai Tand a trăit mulţi ani în Franţa, iar bucătăria franceză nu mai are secrete pentru el. El a împărtăşit pentru cititorii Click! Poftă bună! o reţetă delicioasă, reinterpretată în stilul său: supă de ceapă.
Nicolai Tand a pornit de jos şi a plecat din ţară încă de tânăr, în căutarea unei vieţi mai bune. Totuşi, nu a uitat niciodată de unde a plecat, iubeşte din suflet simplitatea şi Maramureşul în care s-a născut.
După mulţi ani petrecuţi în Paris, Nicolai Tand a revenit în România şi a deschis unul dintre cele mai apreciate restaurante cu specific francez din Bucureşti. „Aplicăm principiile bucătăriei franceze: mâncăruri rafinate, din ingrediente de foarte bună calitate, feluri clasice, preparate în stilul prsonal“, spune Nicolai.
Gastronomia franceză este atât de valoroasă, încât a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Bucătăria franceză îşi face simţită influenţa în gastronomia multor popoare. În perioada interbelică, România a preluat preparate franceze, multe dintre ele regăsindu-se şi astăzi printre favoritele noastre.
Printre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Franţa, preparate azi în întreaga lume, se numără supă de ceapă, cocoşel în sos de vin, biftec tartar, ratatouille, cremă de zahăr ars, macarons.
Nicolai Tand a reinterpretat, în stilul propriu, o celebră reţetă tradiţională din Franţa, supa de ceapă, de data aceasta în varianta supă-cremă.
- 400 g ceapă albă
- 400 g cartofi albi
- 1 lingură ulei de măsline
- 400 ml supă de pui sau de legume
- 100 ml smântână lichidă (15% grăsime)
- 50 g parmezan
- 150 g creveţi decorticaţi
- 4 foi subţiri de plăcintă
- 100 g emmentaler ras
- ulei, pentru prăjit
- sare, piper
Cureţi ceapa, o tai cubuleţe şi o căleşti în ulei, la foc mic, până devine translucidă. Adaugi cartofii tăiaţi cubuleţe, continui să găteşti 5 minute, apoi torni supa şi fierbi încă 25 de minute. La final, adaugi smântâna, parmezanul ras, potriveşti gustul de sare şi piper şi pasezi supa cu un blender.
Tai foile de plăcintă în fâşii lungi, apoi împachetezi creveţii spălaţi şi uscaţi, astfel încât să obţii mici rulouri. Îi prăjeşti în ulei până se rumenesc.
Pui supa în farfurii, presari emmentaler ras şi o gratinezi 2-3 minute la cuptor. Serveşti cu creveţi şi o decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock