Desert turcesc cu dovleac
Dovleacul în sirop (Kabak tatlisi) este un desert foarte popular în Turcia, în special în Istanbul şi în zona Mării Marmara, fiind inclus în meniurile multor restaurante. De altfel, în Turcia dovleacul este cultivat pe scară largă şi este denumit „hrană din Rai“. Pentru acest preparat sunt folosiţi dovleci maturi, bine copţi, iar pentru ornat se folosesc adeseori seminţele dovlecilor, rumenite în cuptor.
Ingrediente
1 kg dovleac
200 g zahăr
200 ml apă
coajă rasă de la 1 lămâie netratată
condimente, după preferinţă (baton de scorţişoară, păstaie de vanilie)
Pentru servit:
fistic nesărat sau nuci
iaurt grecesc, opţional
Cureţi dovleacul de coajă şi de seminţe, apoi îl tai cuburi cu latura de 5-6 cm. Faci un sirop din apă, zahăr, coajă de lămâie şi condimente, după preferinţă.
După ce clocoteşte îl laşi să fiarbă 3-4 minute, apoi adaugi dovleacul şi amesteci. Stingi focul şi laşi la macerat o oră, apoi dai vasul la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 de minute, până ce dovleacul s-a înmuiat.
Îl laşi la răcit, apoi îl dai la frigider câteva ore. Serveşti dovleacul cu siropul în care a fiert, cu fistic sau nuci tocate şi, dacă doreşti, cu iaurt.
FOTO Shutterstock