Dovleac plăcintar gratinat FOTO

21 octombrie 2016   Rețete

Preparatele gratinate sunt, de obicei, pline de unt şi smântână. Dar această versiune light este mai sănătoasă şi mai savuroasă. Încearcă şi tu reţeta şi nu vei simţi lipsa smântânii grase. Vei vedea că dovleacul plăcintar (butternut) gratinat este o garnitură perfectă lângă carnea de pui la grătar sau cea de curcan.

Ingrediente

1 dovleac plăcintar mediu (aproximativ 900 g), curăţat de coajă 120 ml lapte degresat (cu 2% grăsime) 2 căţei de usturoi tocaţi 1 şalotă mică (sau ceapă franţuzească) 1 lingură de cimbru verde, tocat 35 g parmezan ras sare grunjoasă, după gust piper negru măcinat, după gust ulei pentru uns (sau spray pentru gătit) 2 linguri unt nesărat 45 g pesmet

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la foc mare. Tai dovleacul plăcintar (butternut squash, acel dovleac în formă de pară) în felii foarte subţiri, fie cu un cuţit, fie cu o răzătoare specială.

Într-un bol mare, combini laptele, usturoiul mărunţit, ceapa, cimbrul, jumătate din cantitatea de parmezan, 1/2 linguriţă sare şi piper. Adaugi feliile de dovleac în compoziţie şi amesteci, ca să se acopere uniform.

Ungi o tavă potrivită, termorezistentă, cu ulei sau spray pentru gătit. Pui compoziţia de dovleac plăcintar în tavă şi o dai deoparte.

Într-un bol mediu, topeşti untul la cuptorul cu microunde. Adaugi pesmetul, restul de parmezan, 1 praf de sare şi piper. Torni această compoziţie peste dovleacul din tavă, acoperi cu folie de aluminiu şi dai la cuptor 45 de minute.

Dai folia la o parte şi, dacă vrei, mai laşi 2-3 minute la cuptor ca să se rumenească frumos şi să se formeze o crustă (dacă cuptorul tău are funcţia de broiler sau grill).

Atenţie: stai cu ochii pe preparat, deoarece se arde foarte repede! Serveşti o porţie de dovleac gratinat cald, alături de un preparat din carne.

Sursa + foto: www.skinnytaste.com

Cum să faci piure de dovleac. Cea mai simplă metodă

Cum să faci piure de dovleac. Cea mai simplă metodă

Cum să faci dovleac prăjit

Cum să faci dovleac prăjit

Supă-cremă de dovleac şi conopidă. Reţeta cea mai simplă

Supă-cremă de dovleac şi conopidă. Reţeta cea mai simplă

Mai multe