Dulceaţă de pepene galben

23 august 2015   Rețete

Pentru că e duminică şi aveţi un pic mai mult timp liber, poate aveţi timp să preparaţi şi această dulceaţă.

Ingrediente

1 kg pepene galben ­curăţat de coajă şi de seminţe 1 kg zahăr 2 pahare apă 1 baton de vanilie zeama de la o lămâie 1 pahar oţet de mere

Cum se prepară

Se alege un pepene de peste 1 kg, care nu trebuie să fie făi­nos şi nici foarte bine copt, din soiul ananas. Se taie în jumătate, se curăţă de seminţe şi de fibre, se taie felii, se curăţă de coajă şi apoi se taie cubuleţe. Cubuleţele se fierb în 2 l de apă, în care se adaugă un pahar de oţet, după care se pun în strecurătoare, se trec sub jet de apă rece

şi se lasă la scurs. Între timp, se pun la fiert, la foc mic, zahărul cu cele două pahare de apă şi cu batonul de vanilie. După ce se topeşte zahărul, se fierbe siropul, la foc iute, până începe să se lege. Se adaugă cubuleţele de pepene şi se fierb circa 15 minute, înlăturând spuma formată deasupra. Spre sfârşit, se adaugă zeama de lămâie. Se deşartă dulceaţa într-un castron de faianţă, se acoperă cu un prosop umezit cu apă rece bine stors şi se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane sterilizate, acoperite cu capace filetate şi se depozitează în cămară până va fi folosită.

Mai multe