FOTO Prăjitură cu caise şi prune
Prunele pot fi negre, roşii, mov sau galbene. Sunt bogate în minerale şi oligoelemente, conţinând potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc etc. Excelente surse de firbre, aceste fructe sunt perfecte în deserturi în combinaţie cu altele, aşa cum este şi această prăjitură cu caise şi prune.
Prăjitură cu caise şi prune - Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 200 ml lapte 150 g margarină 100 g zahăr 2 ouă 40 g drojdie 1 pliculeţ zahăr vanilat 50 g zahăr pudră 300 g prune 300 g caise un praf de sare
3 linguri făină
2 linguri zahăr
2 linguri unt
Prăjitură cu caise şi prune - Mod de preparare
Într-un castron se amestecă 50 ml lapte călduţ, drojdia, zahărul, zahărul vanilat şi o lingură de făină. Se formează o maia şi se lasă să crească circa 15 minute.
Într-un alt castron se pune făina cernută, ouăle, un praf de sare şi margarina topită. Se toarnă maiaua, restul de lapte şi se amestecă până se formează un aluat consistent.
Se frământă aluatul şi se întinde într-o foaie mai groasă, pe care o aşezi într-o tavă de iena, unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Cu ajutorul unui cuţit se taie marginile aluatului, pentru ca acesta să fie uniform.
Se spală prunele şi caisele, se taie în jumătăţi şi li se scot sâmburii. Peste aluat se aşază un rând de prune cu tăietura în jos, un rând de caise cu tăietura în sus şi tot aşa până se umple tava. Pentru răzătură se amestecă bine făina, zahărul şi untul.
Peste fructele aşezate în tavă se pune răzătura şi câteva feliuţe de prune şi caise. Se coace la foc potrivit circa 45 de minute. Se decorează cu frunze de mentă şi cu zahăr pudră.