Ghimbirul, super alimentul din bucatarie
Această plantă perenă, originară din Asia, este cunoscută nu doar pentru aroma sa intensă și revigorantă, ci și pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Utilizat în bucătăriile din întreaga lume, ghimbirul adaugă un gust ușor înțepător și proaspăt, atât preparatelor dulci, cât și celor sărate.
Dincolo de proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, și de eficiența pe care o manifestă ca remediu al răcelilor și gripelor, ghimbirul poate fi consumat în diverse forme: proaspăt, uscat, sub formă de pudră, suc sau chiar sub formă de ceai. Poate fi adăugat în supe, curry-uri, tocănițe, smoothie-uri, deserturi sau în băuturi calde, oferind un gust distinctiv și o notă de prospețime. De asemenea, ghimbirul confiat este o gustare delicioasă și sănătoasă, și poate ameliora durerile în gât.
În plus, ghimbirul este un ingredient de bază în multe culturi culinare, apreciat pentru aroma picantă, înțepătoare și ușor dulceagă. Utilizat în special în bucătăriile asiatice, dar și în preparate din Orientul Mijlociu sau în multe rețete din Europa și America, ghimbirul adaugă complexitate oricărui fel de mâncare. Poate fi utilizat atâtproaspăt, cât și uscat, fiecare variantă având un impact diferit asupra gustului preparatelor. Ghimbirul proaspăt, ras sau tăiat în felii subțiri, adaugă o aromă intensă și proaspătă, fiind ideal pentru supe, sosuri, stir-fry-uri sau marinade. De asemenea, poate fi folosit pentru a aroma orezul sau legumele, oferindu-le un gust echilibrat. Ghimbirul uscat sau pudră, deși mai puțin intens ca aromă, este perfect pentru deserturi sau prăjituri, fiind adesea folosit în combinație cu scorțișoara și nucșoara, în special în preparatele de Crăciun. Această plantă-minune poate fi mixată cu o varietate de ingrediente. În preparatele sărate, poate fi combinat cu usturoi, ardei iute, soia, coriandru sau lime, iar în cele dulci se îmbină excelent cu citricele, nucile, mierea sau ciocolata. În plus, ghimbirul este un ingredient esențial în prepararea unor băuturi precum ceaiul de ghimbir, limonada sau cocktailurile răcoritoare. Iată trei variante delicioase de meniu cu ghimbir.
Tăiței Stir-Fry
Ingrediente
200 g tăieței de orez
300 g fâșii de piept de pui
200 g fasole verde
200 g broccoli
2 linguri ulei de susan
2 căței de usturoi
½ ceapă albă
2 linguri sos de soia
1 lingură sos de stridii
1 linguriță zahăr
1 lingură oțet de orez
½ linguriță ulei de chili
1 ceapă verde
1 linguriță ghimbir proaspăt ras
Mod de preparare
Fierbi tăiețeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj, îi scurgi bine și-i pui deoparte.
Speli legumele, cureți fasolea, desfaci broccoli în buchețele și toci fin ceapa albă.
Într-un wok, pui o lingură de ulei de susan, lași să se încingă, adaugi ceapa, fasolea verde tăiată în două și buchețelele de broccoli, și le călești aproximativ 5 minute, până se înmoaie, dar rămân puțin crocante. Scoți legumele din wok și le dai deoparte.
Într-un bol mic, amesteci sosul de soia, sosul de stridii, zahărul, oțetul de orez și uleiul de chilli.
În același wok în care ai călit legumele, adaugi restul de ulei de susan și călești fâșiile de pui, până se rumenesc ușor și sunt gătite în interior. Peste ele pui usturoiul zdrobit, ghimbirul ras și amesteci, apoi adaugi mixul de sosuri pregătit mai devreme, amesteci și lași să fiarbă două minute.
Adaugi peste pui tăiețeii fierți, legumele călite și puțină apă, pentru a ajuta la amestecarea ingredientelor.
Servești tăiețeii calzi, asezonați cu ceapă verde proaspăt tocată.
Supă de legume cu ghimbir
Ingrediente
1 morcov mare
1 cartof mare
1 lingură suc de lămâie
1 țelină mică
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
1 linguriță ghimbir proaspăt, ras
1 litru supă de legume sau apă
2 linguri ulei de măsline
sare
½ linguriță turmeric
piper, după gust
frunze pătrunjel sau coriandru, pentru decor
Mod de preparare
Speli legumele, le cureți și le toci rondele sau cuburi mici, după preferință.
Într-o oală mai mare, adaugi uleiul de măsline, călești ceapa și usturoiul zdrobit la foc mediu, până devin translucide. Adaugi, apoi, legumele, amesteci și continui să le gătești aproximativ 5 minute.
Torni apa sau supa peste legume și lași să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute sau până ce legumele s-au frăgezit. După aceasta, adaugi ghimbirul și turmericul, amesteci și mai lași să fiarbă 5 minute. Potrivești de sare și piper, adaugi sucul de lămâie și servești cu pătrunjel sau coriandru proaspăt tocat.
Prăjitură cu ghimbir și dovleac
Ingrediente
Pentru prăjitură
150 g zahăr
200 g făină
300 g piure de dovleac (copt sau fiert)
3 ouă
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță praf de copt
¼ linguriță nucșoară
1 linguriță ghimbir ras sau pudră de ghimbir
½ linguriță sare
½ linguriță scorțișoară
150 ml ulei sau 100 g unt topit
1 linguriță esență de vanilie
unt sau ulei, pentru uns tava
Pentru cremă
100 ml smântână pentru frișcă
250 g cremă de brânză tip Philadelphia
100 g zahăr pudră
1 linguriță ghimbir ras
½ linguriță esență de vanilie
ciocolată rasă, pentru decor
Mod de preparare
Ungi o tavă cu unt sau cu ulei și o tapetezi cu făină sau poți folosi doar hârtie de copt. Preîncălzești cuptorul.
Într-un bol mare, bați ouăle cu zahărul până devin pufoase și capătă o culoare albicioasă, adaugi piureul de dovleac, uleiul sau untul topit și esența de vanilie, și amesteci până obții o compoziție omogenă.
Într-un alt bol, amesteci făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, ghimbirul ras, scorțișoara, nucșoara și sarea, și adaugi, treptat, mixul obținut în compoziția umedă, amestecând cu o spatulă sau cu un tel până când totul este bine încorporat.
Torni aluatul obținut în tava pregătită în prealabil și nivelezi. Dai la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până trece testul scobitorii, scoți și lași să se răcească complet.
Între timp, pregătești crema: într-un bol adânc, bați crema de brânză cu smântâna pentru frișcă și cu zahărul pudră, până obții o cremă fină și pufoasă. Adaugi ghimbirul ras și esența de vanilie, și încorporezi.
Întinzi crema de brânză peste aluat și uniformizezi. Decorezi cu ciocolată rasă.