Ghiveci călugăresc cu legume

21 martie 2016   Rețete

Perioada postului este o perioadă foarte benefică. Însă, de multe ori se întâmplă să nu avem reţete consistente. Ghiveciul de legume este o idee excepţională, mai ales dacă vine de la călugări. Iată o reţetă foarte simplă de ghiveci călugăresc cu legume.

Ingrediente Ghiveci călugăresc cu legume:

- 6 cartofi potriviţi

- 3 morcovi

- 2 ardei graşi

- 1 vânătă

- 3 cepe mari

- 100 de ml de ulei

- 150 de grame de fasole verde

- 150 de grame de mazăre

- 250 de ml de suc de roşii gros

- 1 măr

- 4 căţei de usturoi

- sare, piper, foi de dafin

- verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel)

Mod de preparare Ghiveci călugăresc cu legume:

Se pregătesc legumele. Se spală, se curăţă şi se taie mărunt ceapa, cartofii, morcovii, ardeii graşi. Morcovii se pot tăia rondele, cartofii cuburi mai mari, iar ardeii cuburi mai mici. Într-o cratiţă mare se pun la călit în ulei ceapa, morcovul şi ardeii. După 3 minute se pun şi cartofii şi se mai lasă 5 minute.

Acum, se adaugă şi mazărea cu fasolea verde şi vânăta tăiată felii sau cuburi, cum preferaţi. Se pune şi mărul tăiat, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă şi foile de dafin şi jumătate de litru de apă. Se amestecă bine legumele, apoi se lasă la fiert la foc potrivit cu capac vreme de 30 de minute.

Ca să nu se sfărâme legumele, se amestecă ca în sarmale, de cratiţă, ci nu cu lingura. După ce a fiert bine jumătate de ceas, se ia de pe foc, se adaugă sucul de roşii şi căţeii de usturoi tăiaţi mărunt şi se mai bagă la cuptorul încins pentru încă 20-30 de minute. Sosul trebuie să scadă bine, să se vadă toată legumele, nu trebuie să arate ca o ciorbă. La final, când se scoate de la cuptor se pune şi verdeaţa tocată mărunt şi se lasă la odihnit pentru a se pătrunde aromele.

Se serveşte cald, alături de mămăligă sau pâine. Este o mâncare foarte gustoasă, vânăta nu trebuie să lipsească, deoarece dă o aromă deosebit de bună mâncării. Cine doreşte, poate pune mai multe vinete, acestea scad mult la fiert oricum. O mâncare excelentă şi sănătoasă în vreme de post şi nu numai. Poftă bună!

Mai multe