Gogoşi libaneze însiropate (Awamat)
Dacă îţi place mâncarea libaneză, cu siguranţă vei iubi aceste gogoşele pufoase, dulci, însiropate: o explozie de arome. Se topesc în gură!
Ingrediente
300 g făină albă
60 g zahăr tos
200-250 ml apă
5 g drojdie uscată
2 linguri amidon de porumb
1 praf de sare
ulei, pentru prăjit
Pentru sirop:
500 g zahăr
350 ml apă
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură apă de flori de portocal
1 lingură apă de trandafiri
Într-un bol, cerni făina, adaugi drojdia uscată, zahărul, amidonul, sarea, torni apa şi frămânţi până la omogenizare. Acoperi şi laşi la crescut o oră şi jumătate, până ce aluatul îşi dublează volumul.
Pentru sirop, pui într-un vas zahărul, apa şi zeama de lămâie, amesteci şi laşi să fiarbă la foc mic, 6-7 minute. La sfârşit, adaugi apa de flori de portocal şi de trandafiri şi laşi la răcorit. Încingi uleiul, formezi cu o linguriţă gogoşele de mărimea unor perişoare şi le prăjeşti pe toate părţile, la foc mediu, până s-au rumenit. Când sunt gata toate gogoşile, le pui într-un bol încăpător, torni siropul şi laşi câteva minute să se întrepătrundă aromele, înainte de servire.
FOTO Shutterstock