Kulich, cozonac rusesc
Dacă vrei să încerci un altfel de cozonac anul acesta, de Paşte, mizează pe acest desert cu origini ruseşti şi nu vei regreta.
- 350 ml lapte cald
- 5 ouă
- 20 g drojdie uscată
- 200 g zahăr
- 750 g făină
- 80 g stafide
- 50 ml rom
- 250 g unt
- 1 praf de sare
- 80 g migdale tocate
- esenţă de vanilie
- 1 ou, pentru uns
Dizolvi drojdia în 100 ml de lapte călduţ, în care ai adăugat o linguriţă cu zahăr. Laşi 10 minute să se activeze drojdia. Între timp, înmoi stafidele în rom.
Combini 120 g de făină cernută cu restul de lapte şi omogenizezi, apoi adaugi drojdia, amesteci şi acoperi vasul cu un prosop. Laşi maiaua să crească aproximativ 30 de minute, într-un loc cald.
Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Separat, freci gălbenuşurile cu restul de zahăr până când capătă o consistenţă cremoasă. Scurgi stafidele şi torni romul în gălbenuşuri şi, după ce se omogenizează, adaugi esenţă de vanilie, după gust.
Încorporezi gălbenuşurile peste maia, omogenizezi, apoi adaugi cu mişcări uşoare albuşurile. Pui treptat făina rămasă şi frămânţi 10-15 minute. Dacă aluatul este prea moale, poţi unge mâinile cu puţin ulei. Adaugi untul moale, în 5 tranşe de câte 50 de grame, şi frămânţi până când se omogenizează. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi aluatul să crească aproximativ 90 de minute, până îşi dublează volumul.
Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi din fiecare două foi nu foarte subţiri. Presari peste ele stafidele şi migdalele tocate, apoi rulezi şi le dai la fiecare o formă rotundă. Aşezi rulourile în două forme cu pereţi înalţi, pe care le tapetezi cu hârtie de copt de 20 cm înălţime, deoarece cozonacii vor creşte.
Îi mai laşi să crească în formă 1015 minute, îi ungi cu oul bătut, apoi dai cozonacii la cuptor, pentru 45-60 de minute, la 180 °C până se rumenesc. Îi laşi să se răcorească înainte să-i scoţi din formă. Decorezi după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock