Loboda, trufanda de primăvară. Cum faci cea mai bună plăcintă cu lobodă verde

28 martie 2022   Rețete

Loboda este una dintre verdeţurile de sezon pe care trebuie să o avem constant în meniu primăvara. Este un adevărat depozit de vitamine (vitamine din complexul B, vitamina C), substanţe nutritive şi minerale (fier, magneziu, potasiu). În plus, este delicioasă şi o poţi folosi în preparate tradiţionale de post, precum ciorba, dar şi în tarte, salate sau plăcinte. când te poţi confrunta cu astenia de sezon. Cu un conţinut redus de calorii şi cu multe fibre, loboda are şi efect laxativ, fiind potrivită dacă vrei să slăbeşti.

Cu un gust uşor astringent, de culoare verde sau purpurie, loboda face şi ea parte din "farmacia" naturii, primăvara. Pe lângă faptul că este benefică în această perioadă, după ce organismul de reface în urma sezonului de iarnă, această plantă este foarte gustoasă. Săracă în calorii şi bogată în fibre, loboda este potrivită şi în curele de slăbire.

Tradiţionala ciorbă de lobodă cu borş este absolut delicioasă, dar din lobodă se pot prepara diferite mâncăruri. Fie că o folosim simplă, în combinaţie cu alte verdeţuri de primăvară (ştevie, ceapă verde, untişor), fie că o asociem cu lactate, brânzeturi, ouaă sau carne, loboda este o trufanda de primăvară.

Loboda poate fi consumată ca salată, dar şi în omlete, sufleuri, plăcinte şi ca garnitură pentru fripturi. Iată cum se poate prepara o delicioasă plăcintă cu lobodă verde şi brânză, un preparat consistent, care poate constitui o gustare, dar şi o masă principală.

Ingrediente

8 foi subţiri de plăcintă

10-12 legături lobodă verde

2 linguri ulei

2 legături ceapă verde

3 ouă

150 ml lapte integral (3,5% grăsime)

50 g unt topit şi răcit

sare

Cureţi loboda de codiţe şi o speli bine, sub jet de apă rece. Cureţi ceapa verde, o tai mărunt şi o pui la călit în ulei, 2-3 minute, la foc mediu. Adaugi frunzele de lobodă tocate şi dai focul mare. Presari sare, după gust şi laşi pe foc până ce scade toată zeama, apoi dai deoparte. Când amestecul s-a răcit complet, adaugi ouăle bătute şi omogenizezi.

Ungi cu unt o tavă cu pereţii înalţi. Aşezi o foaie de plăcintă, iar marginile le răsfrângi peste pereţii tăvii. O ungi cu unt şi aşezi încă o foaie, apoi completezi, în acelaşi mod, cu încă două foi.

Torni umplutura de lobodă şi aduni spre centrul tăvii marginile foilor de plăcintă. Acoperi complet suprafaţa cu celelalte 4 foi decupate de dimensiunea tăvii şi unse între ele cu unt, apoi înţepi plăcinta din loc în loc, cu o furculiţă, apoi torni laptele, în special pe margini.

Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade C. Când laptele e absorbit de foi, dai tava la cuptor, 40-45 de minute, până ce plăcinta se rumeneşte frumos. O scoţi şi o laşi la răcorit înainte să o tai. O poţi servi caldă sau rece.

FOTO Shutterstock

Mai multe