Năut crocant dulce acrişor
O gustare sănătoasă cu multe arome şi picantă. Năutul este foarte hrănitor deoarece conţine mulţi nutrienţi, cu excepţia vitaminei B12 (specific tuturor alimentelor de origine vegetală). Principalii constituenţi ai năutului sunt: fibrele, lipidele (6,04 g /100 g de boabe, mai mult decât fasolea sau lintea, dar mai puţin decât soia), substanţe azotate, amidon, zaharuri, vitamina C şi complexul de vitamina B, folaţi (o 100 g de năut furnizează o cantitate triplă din doza zilnică recomandată), săruri minerale: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier (6,24 mg /100 g, de trei ori mai mult decât conţine carnea), arsenic, asparagină şi zinc.
Ingrediente pentru năut crocant dulce acrişor:
2 conserve de câte 400 g năut 2 conserve de câte 400 g fasole albă 1 lingură ulei de măsline 1 lingură coajă de lămâie rasă 2 linguriţe de chimion măcinat 2 linguri boabe de coriandru măcinate 1 linguriţă fulgi de chilli 1 lingură zahăr de cocos
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 220 de grade şi aşează o foaie de copt într-o tavă întinsă. Scurge şi spală năutul şi fasolea şi pune-le într-un bol termorezistent. Acoperă cu apă clocotită, scurge şi usucă năutul şi fasolea cu un prosop de bucătărie curat.
Pune năutul şi fasolea în tavă şi coace pentru 50 de minute. Transferă-le într-un bol mediu, adaugă uleiul, coaja de lămâie, chimionul, coriandrul, fulgii de chilli şi zahărul. Adaugă sare şi piper din belşug şi amestecă bine astfel încât toate boabele să fie acoperite de condimente.