Panettone clasic
Panettone este un desert prezent tot mai des pe mesele românilor, de Sărbători. Cozonacul italienesc are un aluat pufos, aerat şi e plin de fructe confiate. Nu e uşor de făcut, dar dacă eşti pasionat de gătit şi vrei să le faci celor dragi o surpriză, merită toată munca. Iată cum se prepară panettone clasic.
Ingrediente
680 g făină
90 ml apă
10 g drojdie proaspătă
180 g zahăr tos
3 gălbenuşuri
5 ouă mari
150 g unt
7 g sare
coaja rasă de la 1 lămâie şi o portocală
1 esenţă de rom
1 esenţă de vanilie
Pentru umplutură:
100 g stafide
50 g coajă confiată de portocală
50 g coajă confiată de lămâie sau lime
50 g merişoare uscate
Hidratezi stafidele în apă rece 2-3 ore. Pentru maia, freci într-un bol mic 5 g de drojdie cu o linguriţă de zahăr şi una de făină, acoperi cu folie de platic şi laşi la dospit o oră.
Combini maiaua obţinută cu un gălbenuş, o linguriţă de zahăr, restul de drojdie, 30 ml de apă, omogenizezi şi laşi a doua maia la dospit încă o oră.
Mixezi gălbenuşurile cu ouăle întregi, zahărul, sarea, coaja rasă de lămâie şi de portocală şi esenţele, 2-3 minute. Adaugi a doua maia, ruptă în bucăţele, restul de apă şi continui să mixezi până ce e încorporată. Pui făina, frămânţi, apoi încorporezi treptat untul tăiat cubuleţe. După ce ai frământat 10-15 minute, manual sau într-un robot, adaugi stafidele bine scurse şi restul fructelor confiate. Omogenizezi aluatul, acoperi cu folie şi laşi la dospit la temperatura camerei peste noapte.
Împarţi aluatul în 2 bucăţi egale, le dai forma de bilă şi le aşezi în tăvi rotunde, cu pereţi înalţi sau în forme de copt pentru panettone. Laşi din nou la dospit o oră. Crestezi aluatul la suprafaţă, apoi îl dai la cuptorul preîncălzit, la 160 °C, 50 de minute sau până trece testul scobitorii. Îi laşi la răcorit, apoi îl scoţi din forme şi îi decorezi cu zahăr pudră.
FOTO Shutterstock